Inspektori u akciji

U aferi Watergate pao i Stjepan Fiolić, duguje više od 200.000 kn

Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
U aferi Watergate pao i Stjepan Fiolić, duguje više od 200.000 kn
26.04.2012.
u 11:00

Fiolić je ilegalno na vodovodnu mrežu priključio mesnicu u Maloj Mlaki. Oko 200 kubika na mjesec, procjenjuje se, Fiolić je trošio na svoje postrojenje. Sve zaostatke mesni div morat će nadoknaditi Zagrebačkom holdingu.
Pogledaj originalni članak

U aferi Watergate, u kojoj su korumpirani radnici podružnice Zagrebačkog holdinga Vodoopskrba i odvodnja (ViO) za više od 60 milijuna kuna oštetili to javno poduzeće postavljanjem ilegalnih priključaka za vodu, prvi je put među ilegalcima isplivalo i jedno poznato ime – ono Stjepana Fiolića!

Prijave i novčane kazne

– Koliko znamo, najmanje tri godine Fiolić ima taj ilegalni priključak, a kod tako velikih gospodarstava potrošnja vode na mjesec najmanje je 200 kubika. Sav taj novac morat će vratiti. Ovo je poruka svima, nema više zaštićenih – naglasio je Pero Kovačević, šef tima za naknadu štete Holdingu i legalizaciju priključaka za vodu, koji je predvodio ophodnju po zagrebačkim naseljima koja su bespravno priključena na mrežu. Ako računamo da kubik vode za gospodarske subjekte stoji malo manje od 24 kune, Fiolić bi mogao ostati bez 172.800 kuna. Tome se još mora dodati kazna i do 10.000 kuna, kao i cijena za priključak njegova objekta (do 30 tisuća kuna) u Malomlačkoj 41 u Maloj Mlaki.

Osim Fiolića, koji je u međuvremenu podnio zahtjev za legalizaciju priključka, oko 5000 kućanstava ilegalno priključenih na vodovodnu mrežu uskoro će dobiti pismene obavijesti o tome na koji način legalizirati svoj priključak i koje im kazne slijede.

A nakon prekršajne prijave koju će dobiti svi ilegalci, može se pokrenuti i ovršni postupak, a u konačnici i kazneni postupak kojemu će prethoditi isključenje s vodovodne mreže. Oštro tome pristupaju u gradskom Uredu za komunalnu infrastrukturu. Tko ne plati, poručuju, sigurno ostaje bez vode! Novčana kazna za ilegalne priključke građana iznosi između 500 i 2000, za obrtnike od 1000 do 5000, a za pravne subjekte od 2000 do 10.000 kuna. Dodatno će se za stanove do 200 četvornih metara u “ilegalnim zgradama” naplatiti po 1949 kuna.

– ViO mora snimiti situaciju i skupiti podatke pa ćemo izdati rješenje o prekršaju. Oni koji imaju ilegalne priključke moraju podnijeti zahtjev za legalizaciju sa svim potrebnim dokumentima. Ilegalne kuće neće moći imati priključke, prema Zakonu o vodama – kaže Zlatko Ledecki iz Ureda za komunalnu infrastrukturu. Kako je slikovito opisao, u bespravno sagrađenim naseljima jedina bi opcija postale cisterne s pitkom vodom.

Naselja ilegalaca

Katastrofalno stanje na terenu, gdje se pokazalo da većina djelatnika Holdinga i mjerodavna gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja nemaju pregled nad situacijom, potvrdilo se u Novom Zagrebu.

Naime, u jednom od odvojaka Hermanove ulice u naselju Trokut čak pet stambenih zgrada ilegalno je priključeno i duguju nekoliko stotina tisuća kuna. Naselja Kozari bok i Kozari putevi gotovo u cijelosti su bespravno priključena na mrežu, što tamošnji stanovnici i otvoreno priznaju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

JA
james49
11:18 26.04.2012.

Ma kojih 200 kubika mjesečno. Pa ja u stanu sam i plačam 3 do 4 kubika mjesečno. Njegova farma troši minimum 200 kubika dnevno. Ko je tu lud?

OB
-obrisani-
12:52 26.04.2012.

Ja trošim za kuću 17 kubika mjesećno, a ovaj Lopina samo 200 ??, Ili krade ili troši na crno ,jer nemoguće je da tvornica troši mjesećno 200 kubika vode,

GO
godfather2
12:56 26.04.2012.

james-mora da ga netko štiti od nadležnih institucija,jer on ih je i stvorio.