Novo mjesto

Titov caffe aparat, pljuvačnica iz doba NDH i terasa Esplanade na jednom mjestu

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Finjak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Finjak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Finjak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Finjak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Finjak
25.08.2014.
u 13:00
Stvarima s Hrelića i onima s tavana kolekcionari, otac i sin Željko i Denis Svirać, dali su novi smisao u malenom kafiću u Vlaškoj
Pogledaj originalni članak

Stvari odbačene u vremenu i starine nađene na obiteljskom tavanu u malenom kafiću u Vlaškoj ulici pronašle su sasvim novu svrhu.

Starinski šešir sada je lampa, jednako kao i limene crvene kahlice na bijele točkice te stare gramofonske trube.

Dućan antikvitetima

Sjedeće garniture i jastuci tako su presvučeni vrećama za kukuruz starim 120 godina te nekadašnjim poštarskim vrećama. Reklame i ploče iz zagrebačkih dućana s početka 19. stoljeća stoje na zidu kao ukrasi, a tamo je i sat na navijanje, koji je nekoć stajao u Oktogonu.

– Zamijenili su ga nakon dolaska struje zbog čestog navijanja, svakih 15 dana – priča vlasnik caffe bara Finjak Željko Svirać, koji je unutrašnjost prostora uredio zajedno sa sinom Denisom, učenikom Škole za primijenjenu umjetnost.

– Kafić je i bio njegova ideja – dodaje Svirać, dok radi kavu iz caffe aparata iz 1952. koji je nekad stajao na plovećoj rezidenciji Josipa Broza Tita, ratnom brodu Galeb. Na zidu je i tjeralica za bivšim predsjednikom Jugoslavije, raspisana od zapovjednika njemačkih četa u Hrvatskoj za vrijeme II. svjetskog rata. Svirać se čitav život bavi prikupljanjem i prodajom starina, a u istoj ulici drži i trgovinu s antikvitetima, pa nije bio problem nabaviti uporabne stvari, od kojih su neke stare i više od sto godina.

Mnoge je našao upravo na Hreliću, najvećem zagrebačkom sajmu rabljene robe. Kavu poslužuje tako u ručno oslikanim porculanskim šalicama iz 1850., a u ambijent je uklopio i stara barokna vrata iz nečijeg dvorišta, i to iz druge polovice 18.stoljeća. Pokraj šanka, napravljenog po uzoru na pulteve starih zagrebačkih ljekarni, postavljen je i aparat s bombonima koji je nekad stajao na Glavnom kolodvoru, a tamo je i bivša polica za bombone iz Name na glavnom trgu.

Najstarija razglednica

– Ideja je bila napraviti prostor u kojem bi se vidjelo da su ljudi i prije sto godina imali određenu kulturu življenja, jednaku kao i u Beču ili Parizu – priča Svirać te pokazuje pljuvačnicu iz vremena NDH, koja je stajala na različitim javnim mjestima te prvi Siemensov ventilator iz 1920. godine. U 22 kvadrata stala je i uvećana najstarija razglednica Petretićeva trga iz 1920., a stolovi i stolci koji su nekad stajali na terasi hotela Esplanade postavljeni su na Sviraćevu terasu. Petkom i subotom u kafiću će postavljati izložbe te predstavljati knjige, a već 6. rujna organiziraju izložbu slika apstraktnog slikara Krešimira Nikšića.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SE
sestrićna
18:25 25.08.2014.

još jedan obožavatelj zločinca maršla..