Prvi put

Svi učenici učit će pisati na isti način zahvaljujući novom priručniku

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi priručnik za pisanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi priručnik za pisanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi priručnik za pisanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi priručnik za pisanje
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi priručnik za pisanje
07.10.2014.
u 10:37
Pokrenuta kampanja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernjeg lista
Pogledaj originalni članak

Iako je Hrvatska samostalna više od dva desetljeća, nije postojao jedinstven standard pisanja hrvatskog jezika. Taj previd ispravljen je uvođenjem standarda koji se od ove godine primjenjuje u svim školama, čime će konačno svi školarci učiti pisati na isti način.

Taj važan korak u kreiranju identiteta jednog naroda zaključen je jučer predstavljanjem priručnika “Početno pisanje na hrvatskom jeziku“ autora prof. dr. Ante Bežena i prof. Siniše Reberskoga održanom u OŠ Matija Gubec.

– Prilikom javne rasprave o pravopisu, shvatili smo da bi bilo potrebno donijeti i standard pisanja. Srećom, u to vrijeme na Učiteljskom fakultetu pri kraju je bio projekt koji se bavio upravo tom problematikom. Ovo nije plod kratkotrajnog, ishitrenog i neznanstvenog rada, već je netko uložio vrijeme, znanje i trud – rekao je dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, izdavača ove vrijedne knjige koja je predstavljena u povodu Dana učitelja.

Dok se prof. dr. Bežen s Učiteljskog fakulteta u izradi knjige bavio standardom pisanja s lingvističke strane, prof. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti zaslužan je za likovnu stranu pisanja. Obojica ističu kako pisanje rukom, osim što je dio osobnog identiteta, jedna je od najbitnijih ljudskih finih vještina koja je danas prilično zanemarena razvojem tehnologije.

– Kada ste zadnji put pisali rukom? – upitao je prof. dr. Bežen.

U suradnji s Večernjim listom, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizira kampanju “Pišimo rukom“ u kojoj će biti organiziran natječaj za najljepši rukopis kako bi se potaknula svijest o važnosti pisanja rukom i usavršavanja vlastitih vještina.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SE
sestrićna
11:58 07.10.2014.

siniša će nas to sigurno naučiti...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:17 07.10.2014.

Spasite nas od ovakvih "reformatora"!

SA
sabbelaa
13:26 07.10.2014.

Samo neka slijedeći potez ne bude svi isti učenici.