ritam grada

Sveučilišne tvrtke imaju obrazovni i gospodarski potencijal

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
fakultet tvrtka
11.11.2015.-Zagreb- Stela Lechpammer Photo: Boris Scitar/Vecernji list
18.04.2016.
u 17:00
Iskorak Sveučilišta prema akademskom poduzetništvu smjer je koji treba pohvaliti
Pogledaj originalni članak

Ako se neiskorišteni kapital naziva i mrtvim kapitalom, onda se Sveučilište u Zagrebu sve donedavno moglo nazivati stručnjakom za njegovo sahranjivanje.

Milijuni i milijuni u znanju, opremi i potencijalu koristili su se isključivo u akademske svrhe, odnosno za stvaranje novog znanja i potencijala. I to je bez rasprave upravo ono najvrednije što čovjek može dobiti.

No, postoji onaj “ali”. Jer znanje je moć, ali samo ako ga se koristi – za osobni napredak, ali i razvoj društva. Kada znanje postane samo sebi svrha, gubi moć. Jednako kao što je od kapitala koji se ne koristi jednaka dobit kao od onoga koji i ne postoji. Stoga je iskorak Sveučilišta prema akademskom poduzetništvu smjer koji treba pohvaliti. Radi se, naime, o osnivanju tvrtki u vlasništvu Sveučilišta i fakulteta, s čime se krenulo prije malo više od godinu dana kada je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije otvorena tvrtka za obradu voda. Isto planiraju još najmanje dva fakulteta – pokrenuti posao, konkurirati na tržištu i zarađivati. Moglo bi se na prvu reći da se radi o nelojalnoj konkurenciji, ali pravila su jasna. Pa tako tvrtka fakultetu plaća najam i za prostor i za korištenje opreme.

U tvrtki ne rade zaposlenici fakulteta, nego ona zapošljava nove ljude, i to znanstvene novake bez posla. Dobit se ne izvlači iz tvrtke nego se reinvestira u poslovanje i otvaranje radnih mjesta. Ipak se radi o tvrtkama kojima su osnivači javne ustanove i zato trebaju djelovati u javnom interesu. I stoga ne samo da Sveučilište i fakulteti smiju osnivati tvrtke, nego imaju tu obvezu. 
Oni osim svoje primarne svrhe da obrazuju, imaju i ogroman gospodarski potencijal koji su dužni iskoristiti za razvoj društva.

Sigurna sredstva iz državnog proračuna djelovala su na Sveučilište kao uspavanka, no vrijeme je da se ono probudi i shvati kolika mu je uloga u gospodarskom oporavku. I zato treba i dalje poticati tendenciju Sveučilišta da od ustanove koja sahranjuje kapital, postane ustanova iz koje se on stvara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FI
finalfrontier
21:08 18.04.2016.

Poštovana gospođo. Molim Vas informacije o tome kad su bili natječaji za najam prostora i opreme sveučilišta i pod kojim uvjetima? Ukoliko nisu bili ovdje se ipak radi o nelojalnoj konkurenciji.