osnovnoškolke

Protiv HPV-a cijepljeno 2148 djevojčica

Foto: Reuters/PIXSELL
Protiv HPV-a cijepljeno 2148 djevojčica
26.10.2013.
u 17:00
Sramota je koliko su roditelji neosjetljivi jer će danas sutra možda baš njihovo dijete oboljeti od te bolesti, kazao je Zvonimir Šostar
Pogledaj originalni članak

Grad Zagreb jedini je u Hrvatskoj koji provodi program edukacije i cijepljenja osnovnoškolki protiv virusa HPV koji u konačnici dovodi do raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj svakog trećeg dana umre jedna žena. 

U ime Grada program koji još uvijek na sebe nije preuzelo Ministarstvo zdravstva vodi Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om pa će uskoro i ove godine po školama organizirati predavanja roditeljima te educirati učenike.

- Sramota je koliko su roditelji neosjetljivi jer će danas sutra možda baš njihovo dijete oboljeti od te bolesti - kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Predsjednik Povjerenstva Mihael Skerlev kazao je da bi se u projekt čim prije trebalo uključit Ministarstvo jer je nedopustivo da žene u budućnosti umiru od tih bolesti koje se vrlo lako, cijepljenjem u ranijoj dobi mogu izbjeći. Od 2008. otkada Grad provodi program cijepljeno je 2148 djevojčica.

>>Ministarstvo još nema nacionalni program zaštite od HPV-a

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.