Bezizlazna situacija

Problem otpada raste iz dana u dan, a Grad još uvijek nema rješenje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Problem otpada raste iz dana u dan, a Grad još uvijek nema rješenje
14.01.2015.
u 12:30
Glomazni otpad na Jankomiru smanjuju tako da traže tvrtku koja će zbrinuti plastiku
Pogledaj originalni članak

Tko će se i kako pobrinuti za prikupljeni i uskladišteni otpad, što u halama na Jankomiru, što na samom ulazu u Jakuševec – još nikome nije jasno.

Grad i Holding, naime, još nemaju trajnog rješenja za skladištenje glomaznog otpada, a kako neslužbeno doznajemo, ništa jasnije nije ni što će se učiniti s otpadom koji je prikupljen razvrstavanjem.

Krajem prošle godine na adrese nekoliko tvrtki odaslane su ponude za zbrinjavanje prikupljene plastike, a zainteresirane tvrtke svoje su ponude mogle proslijediti do kraja 2014. godine.Grad je u tome pozivu tražio rješenje za zbrinjavanje 50 tona plastike iz kućanstava, trgovina i zanatstva nastale ručnim sortiranjem otpada, a procijenjena vrijednost nabave navedena za ponudu iznosila je 195 tisuća kuna.

Takav je poziv dobila i tvrtka Petra Pripuza CE-ZA-R koja je na adresu Holdinga poslala svoju ponudu, no službenog odgovora o njezinom prihvaćanju ili odbijanju još uvijek nema.

– Točna je informacija da je CE-ZA-R Centar za reciklažu bio među kompanijama koje su od Zagrebačkog holdinga dobile upit za ponudu za uslugu zbrinjavanja plastike. Dostavili smo svoju ponudu koja se u konkretnom slučaju odnosi samo na zbrinjavanje plastike sukladno uvjetima navedenima u upitu za ponudu – poručili su iz tvrtke CE-ZA-R.

Iz Zagrebačkog holdinga tijekom jučerašnjeg dana nisu odgovorili tko će u konačnici preuzeti prikupljenu plastiku niti kojim je sve tvrtkama odaslana ponuda, no neslužbeno doznajemo kako je ipak izabrana tvrtka koja je na ponudu Holdinga odgovorila cijenom zbrinjavanja od 3600 kuna po toni razvrstane plastike.

Tristo je to kuna manje od onoga što je tražio Holding koji je, podsjetimo, samo dvije godine prije, 2013., s tvrtkom CE-ZA-R sklopio ugovor o zbrinjavanju sveukupne količine skupljenog glomaznog otpada, bez prethodnog izdvajanja za 520 kuna po toni otpada.Komentara nije imala ni dogradonačelnica Švaljek.

Iz njezina ureda lopticu odgovornosti prebacili su na Holdingovu podružnicu Čistoću, poručivši kako oni rješavaju problem otpada.

>>Stigla dozvola, glomazni otpad odvozi se u skladište Robnih terminala na Jankomiru

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:12 14.01.2015.

Ha, ha, ha, u Jankomiru niče novi Jakuševec.

CH
chemica
13:51 14.01.2015.

Bandić "zna".

DU
Deleted user
13:12 14.01.2015.

U stilu Mesničke ulice; prvo je Netko imao "viziju" , struka je rekla Ne tako,pa je naređeno da mora biti u skladu s Vizijom a ne strukom, pa smo to platili, pa je utvrđeno da ima problema, pa smo Opet platili da se popravi ono što se nije ni smjelo dogoditi. Otpad - rasprave - plaćali smo radne sate gospode, Stručne studije - platili smo konzultantske tvrtke, donošenje propisa, izmjena sustava prikupljanja, kontejneri za ovo i ono - i To smo Platili. Kad pazi sada; nema Plana zbrinjavanja, ne zna se tko će otkupljivati razvrstani otpad i prerađivati ga (Zašto se onda uopće razvrstava i prikuplja zasebno) Nitko ništa ne zna, nitko nije odgovoran, Svi pametuju, a Građani to plaćaju kao ovce.