ŠETNJA ZAGREBOM

Posjetili smo misteriozni Zagrebački Stonehenge: Predstavlja kralježnicu Europe

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Posjetili smo misteriozni Zagrebački Stonehenge: Predstavlja kralježnicu Europe
25.11.2021.
u 21:44
Kompozicija 61 kamenog bloka na Jarunu
Pogledaj originalni članak

Solarni pleksus Europe nalazi se na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu, a zbog načina na koji su postavljeni veliki kameni blokovi ove zanimljive zapadno gradske atrakcije prozvana je Zagrebačkim Stonehengeom.

A u stvarnosti predstavlja Solarni pleksus Europe. Sastoji se pak od kompozicije 61 bloka velikog papučkog granita koja predstavlja model područja Središnje Europe. Točnije, regiju između Frankfurta, Praga, Zagreba, Milana, Berna i Strassburga. Kompozicija je centrirana oko središnje osi koju čini sedam blokova i predstavlja kralježnicu Europe koja se proteže od Krete preko Balkana, Središnje Europe, Nizozemske i Škotske prema Islandu.

"Postavljen je poput Stonehengea, kao kompozicija od 61 velikog granitnog bloka, od kojih bi svaki predstavljao jedan vid, jednu kvalitetu. Preko kozmograma od bronce na tim kamenovima, oni bi se doveli u rezonanciju s određenim mjestima na području solarnog pleksusa Europe. Tako bi čovjek na jednom mjestu mogao doživjeti vitalonoenergijski krug srednje Europe“, objasnio je 2005. godine prilikom predstavljanja ideje svoje instalacije i slovenski umjetnik, odnosno kipar, te autor projekta Marko Pogačnik.

On je, među ostalim, 1991. godine dizajnirao službeni grb i zastavu Republike Slovenije. Motivi koji se prožimaju kroz njegov umjetnički opus su višedimenzionalnost krajolika i urbanih ambijenata, komunikacija različitih aspekata prirode, ponovno otkriće ženskog principa, sadašnje promjene Zemlje i ljudske transformacije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.