ugodni za uši

Gdje možemo čuti ponajbolje ulične svirače (i nagraditi ih kunom)

Foto: Petra Balija
svirači
Foto: Petra Balija
svirači
Foto: Petra Balija
svirači
Foto: Petra Balija
svirači
Foto: Petra Balija
svirači
25.08.2015.
u 13:00

Mlađi svirači sviraju kod Glavnog kolodvora jer je tamo više publike
Pogledaj originalni članak

Subotnje prijepodne.

Gradska špica. Zagrepčani jure, kupuju na Dolcu, hodaju po trgovinama. Ali punih vrećica obavezno zastaju u prolazu Harmica. Nisu namjeravali stati, no zvonki glasovi i pjesma koja se prolomila cijelim glavnim trgom na jednu te u ulicu Pod zidom na drugu stranu toliko su ih privukli da su vrećice odložili na tlo.

Obitelj svirača

Prizor je neuobičajen – na gitari otac Ivan Barun, mandoline sviraju najstariji sin – 17-godišnji Lobel i 11-godišnja Mia, a 14-godišnji Roko i najmlađa Luca (7) prate ritam zvečkama. Prolaznici plješću i pjevaju. Zadržavaju se dulje nego što su mislili. Najvjerniji član publike, maleni dječak toliko se glasno smijao i poskakivao da je na tren zvečku i sam dobio u ruke. A futrola gitare ispred uličnih svirača puni se novcem.

– Ovdje smo gotovo svake subote. Djeca pohađaju i glazbene škole, doma su još supruga i četverogodišnji Mislav i 11-mjesečni Toma – kaže otac Ivan, inače profesor fizike u Grafičkoj školi. U Harmici su uvijek iz jednostavnog razloga – ondje je najbolja akustika. Ulični svirači, zaljubljenici u glazbu ili građani koji žele zaraditi dodatni novac, dio su zagrebačke svakodnevice i nezaobilazno obilježje grada. Svatko ima svoje omiljeno mjesto, a ljudi u kafićima na početku Gajeve i Bogovićeve već poznaju zvukove gitare i zviždukanje svirača i pjevača Krešimira Posarića - Kibe.

Ima i knjigu žalbe

– Na ulicama Zagreba sviram od 1996., prvo sam bio ispred nebodera na Trgu, a sad sam ispred Marićeva prolaza – kaže Kiba te dodaje da su Zagrepčani nekad bili darežljiviji. Ističe kako je jedini ulični svirač koji ima i – knjigu žalbe.

Foto: Petra Balija

– Znaju me zamoliti da sviram nešto narodno, a onda im otpjevam najstariju narodnu pjesmu – "Grad se beli preko Balatina", pa kad kažu da žele nešto novokomponirano, uputim ih na knjigu žalbe – dodaje Kiba. Na repertoaru su mu obavezno i dječje pjesme, pa klinci često znaju zaplesati na "Juri zeko izdaleka". Neobičan spoj vidjet će i prolaznici na Glavnom kolodvoru, gdje rock-pjesme, ali i stare tradicionalne sviraju Valentina Protolipac (25) na violi i Vilim Mance (20) na gitari. A njihova verzija pjesme "Balkan" grupe Azra ili stare međimurske "Ljubav se ne trži" oduševila je sve koji su čekali tramvaj.

– Ovo nam je drugi ili treći put da sviramo. Bili smo na Cvjetnom, tamo malo tko stane, svi nekamo žure, ali većinom su reakcije i kontakti pozitivni – kažu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.