Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL Nelsonov lanac

Zagrepčani prolazili Gornjim gradom pa se neugodno iznenadili!

12. 09. 2018. u 18:14 5
Uzbunu na Gornjem gradu izazvao je nestanak ostavštine donesene s broda koji je sudjelovao u Bitki kod Trafalgara

Zagrepčani koji su danas prolazili Gornjim gradom iznenadili su se kad su došli do križanja Opatičke i Kamenite ulice te vidjeli da tzv. Nelsonova lanca, koji je donedavno stajao uza zid zgrade, više nema.

ulična sramota Pa mora li Zakmardijev prolaz, koji vodi do naših atrakcija, biti ruglo?

Od lanca donesenog sa zapovjednog broda HSM Victory lorda Horatia Nelsona, koji je sudjelovao u slavnoj povijesnoj i pobjedničkoj Bitki kod Trafalgara, ostali su samo dijelovi.

VIDEO Radovi na Gornjem gradu

Lanac su maknuli prilikom radova na izmjeni instalacija na Kamenitim vratima, koja se obnavljaju od 16. srpnja, no vratit će, objasnio je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. – Sklonili smo ga dok se radovi na Kamenitim vratima ne dovrše kako se ne bi oštetio – kazao je Novak.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lanac je u Hrvatsku donio Laval Nugent, strastveni skupljač starina, rođeni Irac koji je kao austrijski vojskovođa došao u našu zemlju. U Rijeci je upoznao suprugu, a podržavao je i ilirski pokret. Njegov sin Albert, pak, lanac je na kuću sagrađenu 1840., za zagrebačkog gradonačelnika Alojzija Frigana, postavio nakon što je obitelj Nugent postala njezinim vlasnikom. Učinio je to nakon očeve smrti, kao uspomenu na njega.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 22:29 12. rujna 2018.

    Jel se piše "bitki" ili "bici", ili možda "bitci"? Sad je takav kaos sa pravopisom da će zbunjeni lingvisti reći može sve.

  • 20:37 12. rujna 2018.

    pitam se koliko je građana Zagreba uopće znalo za ovaj vrijedni povijesni podatak iako nisam siguran ni u lanac jer je to "navodno" baš Nelsonov tako da je za mene pravo pitanje zašto to nije opće poznato svima u gradu ...

  • 20:49 12. rujna 2018.

    I budala nasipa opet asfalt umjesto da se stave kocke. KAD SE SELJAK DOČEPA ASFALTA!!!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".