MOŽE IZDRŽATI 9 RICHTERA

Na staklenom zdanju Hitne – ni pukotine

Foto: Nastavni zavod za hitnu medicinu
Zgrada Hitne pomoći
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zgrada Hitne pomoći
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zgrada Hitne pomoći
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zgrada Hitne pomoći
28.03.2020.
u 10:42
Zgrada nije oštećena u potresu u Zagrebu, no odbacuju svaku ideju da postane karantena
Pogledaj originalni članak

U nekim se liječničkim grupama na društvenim mrežama ovih dana razvila rasprava o zgradi zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu u Heinzelovoj, a pitanja na koja su se mnogi od njih nadovezali jesu: “U vrijeme najveće katastrofe modernog doba, gdje je nestala Heinzelova? Zašto se nitko to ne upita?” Postavila ih je dr. Ivana Šmit, čelnica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, na svojoj stranici na Facebooku, a nadovezala se dr. Lana Videc Penavić prijedlogom: “Možda su trudnice i rodilje s bebama mogle onamo, a ne u šatore ispred KB-a Dubrava? Ili otpušteni bolesnici iz bolnica koji nemaju nikoga? Ili stari i bolesni kojima su stanovi i kuće stradali u potresu?”

Bila bi to kobna greška

No čelnike Hitne poprilično ljuti ovakav stav kolega, a posebno se zgražaju na ideju da bi se ondje mogla osnovati karantena, s obzirom na to da su se čuli i takvi prijedlozi.

– Hitnu čuvamo za eventualni slučaj katastrofe, ali sigurno ne. Nešto je manje sanitetskih prijevoza za kontrolne preglede, ali prijelomi kuka, kardiovaskularni i drugi slučajevi moraju se zbrinjavati. Broj intervencija, tvrdi prof. Rašić, jednak je kao i prije ove izvanredne situacije, samo se još povećao zbog oboljenja od COVID-19.

Elastična je, “pleše”

Staklena peterokatnica Hitne u Heinzelovoj, s helidromom na vrhu i kapacitetom od stotinjak kreveta, prostire se na 5445 četvornih metara zatvorenog prostora i još toliko garažnog, a u potresu je neoštećena. Uselili su se u nju u travnju 2009. godine, a nešto kasnije hrvatski studio Produkcija 004 za taj je projekt nagrađen na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni u kategoriji Civic and Community.

– Zgrada je elastična, “pleše”, i projektirana je da podnese jačinu potresa od devet stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Odmah nakon nedjeljnog udara premjestili smo sva vozila na otvoreno parkiralište, a potom ih i vratili. Dogodila su se manja oštećenja nevezana za samu zgradu, na informatičkoj opremi i puknuće cijevi, ali nijedno staklo nije puklo – opisuje prof. Rašić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TV
tiha_voda
13:53 28.03.2020.

Od toga da nije slomljeno ni jedno staklo na Hitnoj još je čudnija činjenica da se od dva tornja na prvostolnici odlomio samo jedan.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:25 28.03.2020.

Cudo pa Juricanova bojna nije vec osula paljbu po Bandicu zbog te ostecene IT opreme i puknutih cijevi...!