GDJE JE ZAPELO?

Lista se još čeka: Ni nakon 10 dana od našeg obilaska ne izgleda kao da su sklonište 'otpečatili'

storyeditor/2022-03-23/Sklonista_zajedno.jpg
storyeditor/2022-03-22/02.jpg
storyeditor/2022-03-22/03.jpg
storyeditor/2022-03-22/04.jpg
storyeditor/2022-03-22/05.jpg
24.03.2022.
u 08:00
Upravitelji zgrada kažu da pregledavaju prostore, najavljene liste lokacija još nema
Pogledaj originalni članak

Vrata s lokotom "zapečaćena" paučinom te hrpa smeća i građevinske šute u okolici. Izgledalo je tako za naše inspekcije javnog gradskog skloništa ispod Kulturnog centra u Travnom prije desetak dana. A kad smo se onamo vratili, situacija je bila identična. Ulaz je pun smeća, širi se neugodan miris urina, na vratima je i dalje zahrđali zaključani lokot, a što se točno nalazi iza njih, ističe Mario Travnikar, umirovljeni časnik i predstavnik suvlasnika stanova na adresi Božidara Magovca 63, jednoga od ulaza Mamutice, nitko ne zna.

Pomak: prazne skladište

Prema svemu sudeći, sklonište o kojemu smo pisali prošli tjedan obišao nije nitko, a tome svjedoči i Travnikar. Odgovor na pitanje gdje su ključevi i tko ga treba pregledati, kaže, nisu dobili, a u Mjesnom odboru su im u međuvremenu rekli da se to još istražuje.

– Mnogo je nelogičnosti, a predstavnike suvlasnika ljudi i dalje vuku za rukav jer ih zanima u kakvom su stanju skloništa, posebice što ne jenjava rat u Ukrajini – govori Travnikar.

Ništa bolja situacija nije bila ni ispred stambenog skloništa u Gotovčevoj ulici u blizini Kvaternikova trga, o kojemu smo također pisali prošli tjedan, jer je ista gomila otpada i dalje uz vrata, a nema tragova da ih je itko otvarao. Ni protokol za dobivanje ključeva još se ne zna, iako tamošnji predstavnik stanara kaže da je u međuvremenu dobio mail osobe u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) kojoj se može radi toga obratiti. Stvari su ostale na mrtvoj točki i kad je riječ o listi lokacija. Prije dva i pol tjedna objavljen je popis 10 javnih gradskih skloništa, no unatoč najavama lista blokovskih i stambenih skloništa i dalje nije objavljena.

No, čini se da je do nekog pomaka ipak došlo. Zlatko Herljević, predstavnik suvlasnika zgrade u Siječanjskoj ulici na Vrbanima, primjerice, ističe da se njihovo sklonište, koje je gradski Katastar koristio kao skladište, ovih dana prazni.

– I u izvrsnom je stanju, jedino ćemo morati promijeniti filtre jer su stari desetljećima. Ključeve će, nakon što se isprazni, dobiti Grad, a vjerujem da će onda doći i do predstavnika stanara svih ulaza zgrade – kaže.

Upravitelji zgrada pak od Grada su još prije tri tjedna dobili preporuku da obiđu stambena skloništa svojih korisnika, očiste ih, provjetre, provjere je li potrebno obaviti kakve popravke i napune spremnike vodom. Ta je provjera zakonski obvezna za Grad koji upravlja gradskim skloništima, a preporuka za sva ostala, koja se smatraju zajedničkim prostorom u vlasništvu suvlasnika zgrade. Jesu li prionuli poslu pitali smo u Holdingovoj podružnici GSKG, koja upravlja s najviše zgrada u metropoli, a odgovorili su da su dosad evidentirali 297 kućnih i blokovskih skloništa.

– Pet ih je trenutačno u najmu, a u 21 skloništu u tijeku su popravci po preporukama. Najčešće je riječ o neispravnim instalacijama, ventilacijskim sustavima, prodorima vode i slično – ističu u GSKG-u i dodaju da su troškovi popravaka i održavanja skloništa u nadležnosti stanara zgrade te se financiraju iz zajedničke pričuve. U tvrtki Monel, koja je zadužena za 300 zgrada, neslužbeno kažu da su na zahtjev predstavnika suvlasnika obišli skloništa s električarima i terenskom ekipom.

– Bili smo na više lokacija, provjerili stanje instalacija, ventilacije, filtara, kreveta i svega što se ondje nalazi. Trebalo je neka i očistiti od smeća. Većinu smo redovito obilazili i prije, ali sada su se, kako divlja rat na istoku Europe, predstavnici stanara više angažirali oko toga – kažu u Monelu. Da se skloništa redovito obilaze kaže i Vlatka Bertol, direktorica upraviteljske tvrtke Stambeni kutak.

Treba redovito provjeravati

– U skloništu jedne od zgrada svake godine održavamo i sastanke pa znam da je u dobrom stanju. No jedno sklonište, ono u Rendićevoj ulici, uopće nije upotrebljivo jer su podzemne vode uništile prostor. Mislim da bi upravitelji skloništa trebali redovito provjeravati, a ne samo u kriznim danima – ističe V. Bertol.

Problem je i u tome što se, napominju zagrebački upravitelji, godinama nije držalo do toga da skloništa budu u funkciji, već ih se koristilo, među ostalim, i kao skladišta te prostore za fešte. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kažemja
16:54 24.03.2022.

Netko pametan se 95 sjetio da rata više neće biti i da skloništa više nisu potrebna.Od onda se više ne grade nova a stara se ili iznajmljuju za skladištenje robe ili su potpuno zapuštena.Neka me sada pljuju tko hoće ali za vrijeme Jugoslavije ta skloništa su se održavala i uređivala.Bio sam i sam sudionik toga .Sada imamo to što imamo.