Kraljica sezone na ulicama

Kupci najviše traže sortu clery jer im je najslađa i najsočnija

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.05.2017.
u 10:07
Zagrebački proizvođači jagoda uzgajaju 20 vrsta jagoda, a rijetki su kupci, kažu prodavači, koji ih po izgledu mogu prepoznati
Pogledaj originalni članak

Jesu to clery? – pitanje je koje proizvođači jagoda čuju od svakog drugog kupca.

Ta je sorta, naime, najpoznatija među konzumentima ovog proljetnog ploda. Negdje su potrošači očigledno pročitali, kažu prodavači, da je ta sorta najslađa i najsočnija pa je sada i najviše traže. Zato je, logično, i najprodavanija.

Srcoliki izgled privlači kupce

– No zapravo rijetki su oni koji ih prepoznaju. To pitanje postavljaju za gotovo sve vrste koje prodajemo – kaže Emanuela Baturina koja jagode prodaje pet godina. Da kupci uistinu ne prepoznaju sorte, uvjerili smo se i sami, dok smo neko vrijeme stajali pokraj nekoliko različitih štandova u centru Zagreba, na kojima se prodaju jagode.

– Meni je samo bitno da su slatke i crvene – rekla je gospođa koja je svoju mjericu za 13 kuna kupila ispod tržnice Dolac kod gospođe Marice Švaljek, dok je gospodin u godinama dodao:

– Ja ću ove odnijeti ženi, da me ne špota jer kasnim doma – kazao je gospodin te sa sobom ponio upravo clery, sortu koja se već se dobro udomaćila na našem području. Izvorno talijanska vrsta proizvedena je prije 15-ak godina, no već se, kažu proizvođači, “aklimatizirala” na hrvatsko tlo i klimatske uvjete, a ujedno je i najotpornija vrsta. Srcolika su izgleda pa su zato kupcima privlačne.

– No kad su zrele, sve su fine – kaže Mario Mavračić, koji jagode proizvodi u Horvatima u gradskoj četvrti Brezovica. No on je od sorte clery odustao. Dvije godine zaredom nisu rodile kako su trebale pa je tu vrstu zamijenio sortom asia.

– Jednako su fine, a nema toliko rizika – kaže Mario Mavračić, koji jagode bere od 5 sati ujutro, a dan mu završava u 23 sata. “I tako mjesec i pol dana, koliko traje sezona”, dodaje. Uz ove dvije, zagrebački proizvođači jagoda okupljeni u udruzi Jagodni prsten uzgajaju više od 20 sorti. Tu su miss, alba, marmolada, premy, arosa, joly, mara des bois, laetitia, aprica...

– Alba ima punoću okusa, ali je čvrsta, miss je mekana, topi se u ustima, a marmolada je baš kao što joj ime kaže – za pekmez. Kod nas doma jagode znamo i zalediti, a izvadim ih iz škrinje kad mi trebaju za kolače. Stajati mogu godinu dana – opisuje Bosiljka Slunjski koja se proizvodnjom jagoda bavi posljednjih trideset godina. Ipak, za zaleđivanje je potrebno birati samo čvrste jagode, a kako bi ih se pripremilo na niske temperature, potrebno ih je ostaviti da odstoje u ledeno hladnoj vodi. Poseban je i postupak prilikom zaleđivanja. “Suhim” zaleđivanjem jagode se posipaju šećerom prije zamrzavanja, a mogu se zamrznuti i prelivene sirupom (šećer rastopljen u vodi).

Uz rum, liker od naranče...

Ove je sezone ipak najukusnijom proglašena jagoda albion, i to OPG-a Lojen. Karakteristike su te sorte da daje velike, sočne plodove, a vrlo je popularna, kažu proizvođači, za uzgoj izvan sezone. Od nje se može napraviti domaći liker ili sirup od jagoda, a ako želite samo uživati u okusu plodova, možete ih spariti sa šampanjcem, pjenušcem ili čak – sirom.

– No to bi morali biti svježi ili meki sirevi – preporučuju proizvođači. Jagode i šlag još su jedna omiljena kombinacija, slažu se i s acetom balsamicom, a ljube i čokoladu. Znalci tvrde da su ukusne i uz bijeli rum ili liker od naranče.

    

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NE
nera29
13:14 28.05.2017.

na placu ne možeš naći natpis o kojoj je sorti riječ, a najčešće prodavači ne znaju ni odgovoriti na pitanje o sorti - samo znaju da su uvijek tek ubrane, slatke i domaće.

DU
Deleted user
11:37 26.05.2017.

Ne kupujem jagode na uličnim štandovima i nije mi jasno kako je uopće takva prodaja zdravstveno dopuštena? Štandovi su na čoškovima najvećih prometnicam, cijeli dan po njima padaju bacili prodavača i prolaznika i prometna zagađenja. Npr. na autobusnom terminalu aa Glavnom kolodvoru se nalaze 4 m od dolaznih i odlaznih autobusa Zašto nije propisano da su kutije s jagodama u celefanskim vrećicama ? Bile bi čistije i zdravije i ujutro ne bi morali gledati prodavače kako prebiru po jagodama, miču gnjile i od oka slažu mjericu! Alo, inspektori?

ŠT
ŠtoReći
20:51 28.05.2017.

Takve su kakve su i nepakirane tko želi neka kupuje...