Ljeto u Zagrebu

Kolovoz u Zagrebu: Hrvatska metropola nikada ne spava, na što ukazuju bogati kulturni programi

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Ljeto u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Ljeto u Zagrebu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ljeto u Zagrebu
29.07.2021.
u 08:00
Prepustite se čarima koje donosi ljeto u Zagrebu i uživajte u brojnim manifestacijama i bogatim programima koje je Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s partnerima, pripremila i ove godine
Pogledaj originalni članak

Grad Zagreb svojim posebnim ritmom, kulturom i poviješću svako ljeto privlači turiste koji ga obožavaju, jednako kao i njegovi građani. Naime, Zagreb možda nema more, ali ima more ljetnih manifestacija za sve uzraste i ukuse, i to na raznim zagrebačkim lokacijama. Grad ljeti intenzivno živi te je prepun bogatog sadržaja.

Jedan od projekata u kojemu će se moći uživati ovog ljeta je umjetnički projekt „Okolo“ koji se odvija od 20. do 30. kolovoza 2021. godine. U suradnji s domaćim umjetnicima provest će se niz urbanih intervencija s ciljem revitalizacije određenih javnih prostora. Dakle, oživjet će se skrivene ulice Zagreba, zaboravljeni prolazi, krošnje zagrebačkih parkova te zakutci Gornjeg grada kroz umjetničku šetnju. Naime, na svakom koraku ćete moći uživati u bogatom street art sadržaju te u  svjetlosnim, zvukovnim, fotografskim, skulpturalnim i interaktivnim instalacijama.

U kolovozu će se, uz umjetnički projekt „Okolo“, odviti poseban festival pod nazivom „FlagArt Zagreb“ tj. „Festival umjetničkih zastavica“. U užem centru Zagreba izložit će se umjetničke zastavice iz različitih dijelova svijeta, a ti vrijedni i originalni umjetnički radovi moći će se vidjeti na sljedećim lokacijama: na Trgu bana Josipa Jelačića (početak Bakačeve ulice), Zrinjevcu, Europskom trgu i u Ulici Augusta Cesarca. Osim što imaju zanimljive prikaze, zastavice će svojim šarenim bojama uljepšavati centar grada od 10. do 22. kolovoza 2021. godine.

Uz navedeno, u Zagrebu će se i ove godine organizirati najbolji festival u Europi koji živi na cesti. Riječ je o festivalu koji donosi mnoštvo poleta, energije, kulture i smijeha za sve ljude dobre volje – „Cest is d'Best“. Program će se odvijati na šest pozornica, uz stotine izvođača sa svih strana svijeta. Pet dana bit će ispunjeno performerskim, glazbenim, dramskim, dječjim, likovnim, sportskim i drugim događajima.   

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Cest is d’Best” je međunarodni, multimedijalni ulični festival koji njeguje zagrebački identitet

Festival „Cest is d’Best” je međunarodni, multimedijalni ulični festival koji njegujući zagrebački identitet oživljava gradske trgove i ulice, vraća im šarm i optimizam. Briše granice između etabliranih oblika kulture i “alternative”, zbližava sve generacije građana kroz različite kulturne afinitete jer baš svi mogu sudjelovati u programu. Festivalska događanja i ove će godine, u razdoblju od 19. do 22. kolovoza u potpunosti preoblikovati centar grada.

Nadalje, između 17. kolovoza i 9. rujna 2021. godine, na pozornici Scene Amadeo ponovno će se ugostiti vrhunski domaći i inozemni izvođači. U proteklih 17 sezona na pozornici Scene Amadeo izvedeno je jedanaest kazališnih premijera i dvanaest praizvedbi djela hrvatskih skladatelja naručenih za Scenu Amadeo.

Također, održano je gotovo 800 kazališnih predstava, koncerata klasične i jazz glazbe te filmski program na kojima su nastupila neka od najuglednijih imena hrvatskog kazališnog, glazbenog i filmskog života uz birane inozemne izvođače. Ni ove godine iznenađenja na Ljetnoj Sceni Amadeo sigurno neće nedostajati, stoga svratite do Klovićevih dvora i uživajte u kazališnoj, glazbenoj i filmskoj umjetnosti.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Svakog četvrtka Mali piknik nudi kratki i slatki predah sakriven od gradske vreve

Ovog kolovoza na Gornji grad stiže i jedno od šarmantnijih i omiljenijih ljetnih događanja u Zagrebu, Mali piknik. Sudionici Malog piknika će tako na gornjogradskoj Vranicanijevoj poljani raširiti svoje dekice s pogledom na grad i ispričati drugačiju ljetnu piknik-priču na jednoj od najljepših gradskih lokacija.

Svakog četvrtka u kolovozu od 18 do 23 sata, Mali piknik će nuditi kratki i slatki predah sakriven od gradske vreve, pretvarajući Vranicanijevu poljanu na Gornjem gradu u ugodnu gastro-oazu za ljetno osvježenje namjernih ili slučajnih prolaznika.

Osmi mjesec prepun je zabavnih aktivnosti u Zagrebu, stoga prepustite se sa svojom obitelji, prijateljima ili kolegama čarobnim ljetnim manifestacijama koje možete pronaći samo u Zagrebu.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr