Čitanje je IN

Knjige posuđuje svaki šesti Zagrepčanin, ali najviše strane naslove

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Knjige posuđuje svaki šesti Zagrepčanin, ali najviše strane naslove
25.02.2016.
u 16:25
Iz statistike Knjižnica grada Zagreba vidljivo je da se bilježi stalan rast korisnika, ali na listi deset najposuđivanijih djela, samo je jedno domaće.
Pogledaj originalni članak

“Policija”, “Leopard”, “Fantom” i “Snjegović”. Hitovi norveškog pisca Joa Nesbøa i te kako su osvojili Zagrepčane, što dokazuje statistika Knjižnica grada Zagreba (KGZ) za prošlu godinu. Na listi pet najčitanijih knjiga čak četiri mjesta zauzeli su skandinavski krimići koji su i godinu prije bili na samom vrhu ljestvice. Zagrepčani su ove četiri knjige posudili ukupno 6622 puta, od čega je roman “Policija” na prvom mjestu, pročitan 1722 puta. Na drugo se mjesto progurao roman “Pad divova” iz “Stoljetne trilogije” britanskog pisca Kena Foletta, koji je lani imao 1706 posudbi.

Treba zadržati interes

– Redovito posuđujem knjige, a upravo sam u fazi čitanja kriminalističkih romana skandinavskih autora. Sviđaju mi se jer je u njima jasno opisan društveni kontekst bez previše idealizma, tako da za mene nije iznenađenje da ljudi vole čitati Nesbøa – rekla je Zagrepčanka Gordana Madirazza, koju smo sreli u knjižnici dok je birala nove romane, a ona je samo jedna od ukupno 137.249 članova, koliko ih je 2015. bilo učlanjeno u zagrebačke knjižnice.

Mreža KGZ-a ima 42 knjižnice i dva bibliobusa te posljednjih nekoliko godina bilježi stalan rast korisnika. Tako su knjižnice i lani zabilježile 1806 članova više nego u 2014. godini.

No, iako brojke pokazuju rast čitatelja, iz Knjižnica grada Zagreba napominju da je za zadržavanje interesa građana potrebno stalno nabavljati novu građu. No, zbog manjka sredstava, broj novih knjiga je u padu pa je tako KGZ prošle godine svoj fundus obogatio s 82.850 novih svezaka, dok je prijašnjih godina ta brojka bila oko 90 tisuća. Inače se na policama Knjižnica grada Zagreba može naći gotovo 2,400.000 naslova, najviše beletristike, ali i znanstvene, priručne te dječje literature.

Da bi zainteresirale Zagrepčane za čitanje, knjižnice redovito organiziraju promocije i akcije, posebno za najmlađe čitatelje, pa tako u KGZ-u ističu da je posebno značajan rast broja korisnika od sedam do 14 godina. To je, naime, najbrojnija dobna skupina, koja čini čak četvrtinu svih korisnika knjižnice.

“Pedeset nijansi” prošlost

A lista najčitanijih pokazuje i kako Zagrepčani preferiraju strane autore pa se tako među prvih deset našao tek jedan roman domaćeg pisca. “Brdo” Ivice Prtenjače, knjiga o čovjeku koji napušta svoj dotadašnji život te odlazi na brdo usred jadranskog otoka da bi ga čuvao od požara, nalazi se na sedmom mjestu s 1387 posudbi u prošloj godini, što je ipak pomak od 2014., kada u top 10 nije bilo nijednog domaćeg naslova. Novost je i da na listi više nema nijednog romana iz trilogije “Pedeset nijansi”, koja je dosad bila pri vrhu ljestvice. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.