Povratak u prošlost

Kako rade vjetroelektrane? Otkrijte u Tehničkom muzeju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Maketa kuće iz Tehničkog muzeja, portal
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tehnički muzej, energetska učinkovitost (1)
21.08.2013.
u 10:49
U odjelu o energetskoj učinkovitosti izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini.
Pogledaj originalni članak

U Tehničkom muzeju u Zagrebu, na površini 400 m² u izložbenoj hali stalnoga postava otvoren je odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u kojem su  postavljeni eksponati i izložba koja zainteresirane upoznaje s tehnologijama obnovljivih izvora energije energetski učinkovitih domova, prometala...

U izložbenom su dijelu 83 izloška, a zasebnu cjelinu čine knjižnični dio EdukaEnergiana i prostor za radionice i prezentacije, opremljen stolovima, stolcima (tabureima) i računalima, a namijenjen različitim aktivnostima. 

Izložbeni dio odjela sadrži devet cjelina. Pet je cjelina o obnovljivim izvorima energije: biomasa i biogoriva, vjetroelektrane, sunčani toplovodni sustavi i sunčane elektrane, dizalice topline povezane s tlom i hidroelektrane. Druga četiri segmenta odnose se na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridna električna vozila.

Na prošlost uporabe obnovljivih izvora energije podsjećaju izlošci iz fundusa Tehničkog muzeja: vodeničko kolo i vodeni motor Fritz Kohler iz 19. stoljeća te funkcionalni model vjetrenjače mlina s pomičnim krovom Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja iz 16. stoljeća.

Kod energetske učinkovitosti prošlost sa sadašnjošću povezuju izložene žarulje sa žarnom ugljenom i metalnom niti (žarulja s volframovom niti izum je prof. dr. Franje Hanamana) te stari kućanski uređaji: perilica i štednjak.

Hrvatski proizvodi

Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj. Tako u prostoru obnovljivih izvora energije možemo vidjeti plosnati Stirling–Kolinov motor na vruću vodu, maketu pirolitičkoga kotla na drva i kotla na pelete, makete vjetroagregata i vjetroelektrane Pometeno brdo, fotonaponske module i model sunčanoga toplovodnog grijanja u prirodnoj veličini. U dijelu odjela o energetskoj učinkovitosti izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini.

Pozornost privlače i funkcionalni izlošci koji vjerno dočaraju uporabu: uređaj za prikaz rada fotonaponskog izvora električne energije, funkcionalni model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije i uređaj za prikaz potrošnje električne energije klasične i štedne rasvjete, a sve možete pogledati do 30.12.2013.

>>S najstarije telefonske govornice opet možete nekoga nazvati

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.