'velika afera'

Iz SOS Zagreb oštro o obnovi: 'Nju će na kraju plaćati građani, ako se ikad i dogodi'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Iz SOS Zagreb oštro o obnovi: 'Nju će na kraju plaćati građani, ako se ikad i dogodi'
22.03.2023.
u 16:15
Izostanak obnove daleko je veća afera i od INA-e, Petrokemije, Janafa i skandala oko nenamjenskog korištenja sredstava iz EU fondova, poručili su iz ove građanske inicijative.
Pogledaj originalni članak

Iz SOS Zagreb poručili su kako ni nakon tri godine od zagrebačkog potresa nema planske, strukturirane i sustavne obnove Zagreba, s jasnim vremenskim horizontom i preuzetom odgovornošću.

-Unatoč promjenama ministara i osnivanjima raznih tijela, "stručnih povjerenstava" i Vladinih obećanja obnova Zagreba i dalje stoji. Njen izostanak daleko je veća afera i od INA-e, Petrokemije, Janafa i skandala oko nenamjenskog korištenja sredstava iz EU fondova- poručili su iz ove građanske inicijative. 

Naveli su i nekoliko razloga za to,a jedan od njih je i to da je Vlada, umjesto da su se prvo definirali ciljevi obnove, pa onda prilagodili ili pisali zakoni, već u tri navrata pisala neprovedive Zakone o obnovi. Uz to, navode i da je zakonski okvir, bez obzira na dopune i izmjene, i dalje je nejasan i neefikasan te da se kontinuirano izmjenjuju razna postojeća ili formiraju nova stručna povjerenstva.

3. obljetnica potresa

Ivica Lovrić: U vrijeme Bandića obnovili smo 162 škole i vrtića. Tomašević se time hvali, a nije napravio ništa

Mi smo odradili posao, a oni su povukli novac. Od 160 milijuna eura koje smo za obnovu odgojnih ustanova osigurali u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja, nova vlast na kraju neće povući niti polovicu. Povlačenje novca iz Fonda veliki je Tomaševićev fijasko što će se vidjeti u lipnju kada prođe rok, rekao je Lovrić gostujući u studiju Večernjeg TV

- Provode se kozmetičke organizacijske promjene koje počinju osnivanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio brz i transparentan, a završava ukidanjem Fonda za obnovu kako bi proces bio "brži i transparentniji". Savjet za obnovu se raspao, već više od godinu dana ne održava sastanke i koordinacije s dionicima obnove- ustvrdili su iz SOS Zagreb. 

Dodali su da svaki novi slučaj obnove zastaje već na početku te da u metropoli ne postoje priče o uspješnoj obnovi nakon potresa. pa se samim time niti ne mogu izdvojiti primjeri najbolje prakse niti uspješne procedure.

-Samoobnova se gura u prvi plan, a onda pada na istim problemima. Prvi koji su krenuli u samoobnovu poput zgrade u Boškovićevoj trenutno tuže državu jer ih "kažnjava" što su krenuli prema starom Zakonu, koji se tri puta mijenjao. Financijska sredstva odavno su osigurana – što alokacijom iz NPOO, što iz Fonda Solidarnosti, i drugih izvora EU fondova. Istovremeno, i bez obzira na iznimno produljenje roka korištenja, alocirana sredstva nisu niti približno iskorištena, a dio sredstava se u međuvremenu alocirao u druge svrhe- istaknuli su iz SOS Zagreb.

S druge strane, pojasnili su, obnova javnih zgrada, koja se financira iz Fonda, unatoč tome što je produljen rok korištenja za dodatnih godinu dana rezultirao je niti započetom,već i propalom obnovom zgrade Vlade i Sabora.

-Umjesto iz EU sredstava za obnovu, za obnovu kako javnih tako i privatnih zgrada, na koncu će biti korištena sredstva građana RH I povrh svega, od 2020. i potresa do danas, došlo je do rasta troškova građevinskih radova i materijala kao ključnih sastavnica za obnovu i gradnju od preko 40 posto čime smo, uslijed nečinjenja javnog sektora u proteklom periodu – doslovno izgubili više od 40 posto sredstava za obnovu. Gotovo je sigurno - troškove obnove Zagreba snosit će njezini građani. Ako obnova ikada krene- zaključili su

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.