AFERAa Holding uporno odbija preuzeti dvoranu, iako zna da prijeti šteta više stotina milijuna

Ingra razmišlja da bi Arenu Zagreb prodala na bubnju!

03.02.2009.
u 23:19
Pogledaj originalni članak

Ingra, tvrtka graditeljica i vlasnica Arene Zagreb sita je Holdinga i njegovog otezanja s potpisivanjem ugovora o zakupu dvorane!

Ugled nije na prodaju
Iako do se do kraja žele držati dogovora s Gradom i ugovor o zakupu s Holdingom, u Ingri kažu da razmišljaju i o drugim načinima financiranja svojih obveza uz izgradnju Arene Zagreb (87 milijuna eura, op.a). Uskoro im dolazi naplata. Ingra u ožujku mora banci BKS uplatiti prvu ratu kredita kojim su plaćali dio troškova izgradnje Arene.

– Preozbiljna smo tvrtka i nećemo dopustiti da se rok za isplatu približi, a da novac za isplatu nije osiguran. Osim što bismo naštetili svom ugledu i poslovnim rezultatima, banci bismo dali priliku da jednokratno naplati potraživanja. U ovim vremenima to sigurno nije u interesu ni nama niti Holdingu – kažu nam u Ingri.

Problem je jer Holding ne želi preuzeti dvoranu prije nego što Ingra od Grada za Arenu ne dobije trajnu uporabnu dozvolu. U Ingri pak tvrde da im je Grad još 26. prosinca trebao poslati prigovore o tome što još trebaju popraviti da umjesto privremene dobiju trajnu dozvolu. Od tada im je Holding, tvrde u Ingri, svakako trebao početi plaćati 5,4 milijuna kuna mjesečnog najma, ali i uplatiti 65 milijuna kuna pologa. U ugovoru stoji da njime Ingra osigurava naplatu prvih dvanaest mjesečnih rata. Ako bi one bile plaćene, Ingra bi ga vratila.

– Zbog svega toga, ako Holding ne ispoštuje ugovor, mi kao jedini vlasnik i investitor možemo raskinuti ugovor i Arenu ponuditi na prodaju, u zakup ili na upravljanje – poručuju iz Ingre.

Osim što bi u takvom slučaju izbila jedna od najvećih afera, a naštetila bi i Gradu i Vladi koji su se obvezali popola plaćati zakup dvorane, to bi najvjerojatnije dovelo i do sudskog procesa, čiji bi ishod prijetio štetom za porezne obveznike mjerenom u stotinama milijuna kuna.

Pet milijuna kuna
– U najskorije vrijeme postići ćemo sporazum s Ingrom – tvrdi gradonačelnik Milan Bandić. Večernji je doznao i da će Ingra HRS-u poslati račun od pet milijuna kuna za 13 dana rezervacije Arene, koje će Grad platiti prema ugovoru s Rukometnim savezom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr