Međunarodna templarska konferencija

Hrvatski templari vratili se u Novu Ves

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara
09.04.2019.
u 18:30
Ostavština templara može se pronaći u cijeloj Hrvatskoj, od Splita, Klisa, Šibenika i Senja do Koprivnice, Požege i Psunja
Pogledaj originalni članak

Zaogrnuti u duge bijele plašteve s crvenim križem, glavnim je trgom u mimohodu do katedrale svečano prošlo nekoliko desetaka ponositih vitezova. U Zagrebu je za vikend održana deveta Međunarodna templarska konferencija koja je okupila pripadnike viteških redova templara iz cijele Europe.

– Templarsko je djelovanje oduvijek bilo tajnovito, ali mi nismo tajno društvo već bratovština koja izučava srednjovjekovnu templarsku povijest te je dostojanstveno oživljava – govori Vinko Lisec, veliki prior Hrvatskog viteškog reda templara koji je osnovan 23. travnja 2006. u dvorcu Trakošćan.

Prvi put izložba

To je svjetovna kršćanska ekumenska organizacija koja okuplja nekoliko desetaka vitezova iz cijele zemlje, ali i iz hrvatske dijaspore te je potpuno apolitična.

– Novi članovi javljaju se kad osjete svoj unutarnji poziv. Veliko vijeće razmatra njihov prijedlog. Ako su uvjeti ispunjeni kandidat dobiva mentora, stažira godinu dana i zatim na prijedlog mentora i po odobrenju velikog priora daje časnu vitešku prisegu u nekom sakralnom objektu s rukom položenom na Bibliji – objašnjava Vinko Lisec te dodaje kako vitezovi djeluju duhovno, ali i znanstveno. Prisegom potvrđuju svoju pripadnost kršćanstvu te prisežu na vjernost Rimokatoličkoj crkvi i templarskoj tradiciji.

– Ima kvazitemplarskih udruga koje govore o Svetom gralu i slično, no naše se djelovanje temelji isključivo na povijesnim dokumentima, a u središtu je ekumenizam – kaže veliki prior koji je postao prisegnuti vitez 2006., a godinu dana poslije i templarski zapovjednik. Potom je bratovština iz zapovjedništva 2009. prerasla u suvereni veliki priorat. Lisec objašnjava kako u svijetu postoji nekoliko različitih frakcija templara, a cilj je njihova udruženja međusobno zbližavanje bratovština. To je i jedan od ciljeva Međunarodne konferencije koja se u posljednje četiri godine organizira u Zagrebu. Ovogodišnja je okupila vitezove iz Engleske, Španjolske, Portugala, Italije, Slovenije, a prvi put i iz Srbije.

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Svečani mimohod templara

– Razgovaralo se o globalnom templarskom pokretu, o mogućnosti zbližavanja, o eventualnim problemima, prezentirali su se novi nalazi o povijesti, razmijenili smo iskustva – ističe Lisec. Ove je godine prvi put Hrvatski viteški red templara organizirao i izložbu o bogatoj povijesti templarstva u Hrvatskoj. Izloženi su bili faksimili 20-ak dokumenata skupljenih iz brojnih arhiva.

– Europa uopće nije bila svjesna koliko su templari bili aktivni na području Hrvatske, a mi smo popisali više od 30 templarskih lokaliteta te smo napravili prvu povijesnu templarsku kartu u Hrvatskoj – kaže Lisec te objašnjava kako je problem bio što se radi o periodu Ugarske države pa se većina dokumenata nalazi u arhivu u Budimpešti. Templari su, naime, osnovani 1118. kao svjetovna viteška bratovština u Jeruzalemu, a deset ih je godina kasnije papa proglasio crkvenim vojnim redom koji se borio za kršćanstvo. Templari su djelovali sve do 1312. kada su ukinuti, no templarska je tradicija oživljena krajem 17. stoljeća svjetovnim bratovštinama.

Turistički potencijal

Prvi su templari u Hrvatsku došli iz Francuske i Italije po nalogu pape u 12. stoljeću, a zadatak im je bio da osiguraju hodočasničke putove prema Svetoj Zemlji.

– S obzirom na to da su branili i svjetovnu vlast, dobili su posjede na kojima su gradili utvrde i crkve te su nerijetko oko njih nastala cijela naselja. Oni su bili intelektualci tog vremena – govori Lisec te dodaje kako se ostavština templara može pronaći u gotovo cijeloj Hrvatskoj, od obale, na lokalitetima poput Senja, Šibenika, Splita i Klisa, ali i u unutrašnjosti, prema Koprivnici, Psunju i Požegi. U Zagrebu su sjedište imali na Novoj Vesi gdje se i danas nalazi Hrvatski viteški red templara.

– Templari su se vratili u Novu Ves nakon punih sedam stoljeća – zaključuje veliki prior te dodaje kako u dogovoru s Gradom i Crkvom planiraju u Novu Ves postaviti spomen-ploču. Bila bi izvrsna turistička atrakcija, kaže, povezati Novu Ves sa srednjovjekovnim štihom, a nada se kako će po tom pitanju ostvariti i suradnju s ministarstvima kulture i turizma budući da templarsko nasljeđe ima jak turistički potencijal.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Idler 3
Idler 3
20:27 09.04.2019.

Pravi vitez ovog reda moral bi za početak bit kršten i služit vojsku. Ove prvo vjerojatno večina jest al ove drugo bi bilo zanimljivo provjerit 😜

DA
DarthVader
18:43 09.04.2019.

Svaka cast.

ZO
zoranos
22:49 09.04.2019.

Godine 1319. Papa Ivan XXII. je odobrio Kristov red, bulom "Ad ea ex quibus", u kojoj se izričito naglašava da je Red Krista jedini legitimni nasljednik Templara. Ovi Templari su svjetovni - samo proglašeni - i imaju legitimitet isto kao i sve samoproglašene tvorevine-zajednice u krščanstvu (protestanti, mormoni, jehovini svjedoci i stotine drugih svjetovnih zajednica). Svima njima je zajednično da spominju Isusa i pokušavaju provoditi njegov nauk, ali odjelili su se od Isusove Crkve ili su zabranjeni i njihov vođa više nije Isus već ljudi (Lutter, Calvin, Russel i sl. dok je poglavar Engleske crkve sama kraljica a ne Isusov nasljednik-apostol ahahaha).