razgled grada

Gradonačelnik Berlina u Zagrebu: Radi li ovdje itko ili svi piju kavu?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bandić i Wowereit (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bandić i Wowereit (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bandić i Wowereit (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bandić i Wowereit (1)
Foto: Facebook/Milan Bandić
Klaus Wowereit (1)
Foto: Facebook/Milan Bandić
Klaus Wowereit (1)
Foto: Facebook/Milan Bandić
Klaus Wowereit (1)
Foto: Facebook/Milan Bandić
Klaus Wowereit (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bandić i Wowereit (1)
11.04.2013.
u 11:21
Dva gradonačelnika razgovarala su posredstvom prevoditeljice, ležerno i bez ustezanja kao da se najbolje razumiju
Pogledaj originalni članak

 – Radi li ovdje itko? Vidim da svi sjede i ispijaju kavu – šaljivo je komentirao gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit na Cvjetnom trgu obilazeći Zagreb u društvu svog domaćina Milana Bandića. Prvi put posjetio je hrvatsku metropolu i primijetio da se dosta ulaže u obnovu i održavanje stare jezgre grada.

Živahne ulice

– Ulice su živahne i pune ljudi i to je lijepo, a primijetio sam da imate problema s obnovom pročelja – podijelio je svoje prve dojmove Wowereit. U obilasku gradom vodio ga je Bandić koji je preuzeo ulogu turističkog vodiča i sam objašnjavao povijest grada. Dva gradonačelnika razgovarala su posredstvom prevoditeljice, ležerno i bez ustezanja kao da se najbolje razumiju. Prošetali su se prvo Gornjim gradom, na kojem su vidjeli crkvu sv. Marka te palaču Vlade i Sabora, a preko Kamenitih vrata spustili su se prema Dolcu. Ondje se Wowereit upoznao s domaćim proizvodima kao što su kuke ili šparoge, upoznao kumicu Đurđicu kod koje Bandić svakog tjedna kupuje grah te posjetio ribarnicu. Kazao je da u Berlinu ne postoje takve ribarnice pa je sa zanimanjem proučavao ponudu.

- Riba mora imat otvoreno oko, kao da vas gleda i to je onda znak da je dobra i svježa – objašnjavao je Bandić svom kolegi. Po obilasku zagrebačke katedrale i groba blaženog Alojzija Stepinca, Wowereita je iznenadila grupa njemačkih turista, oduševljena što vide svog gradonačelnika. Na trgu bana Jelačića Wowereit je ugledao niskopodne tramvaje te upitao koliko su stari i odakle su.

Tramvaji se ne kvare

- Imamo ih 7 godina i naš su proizvod. U početku je u njih bilo ugrađeno 40 posto naših sirovina, a kasnije čak 70 posto – objasnio je Bandić dodavši da su dobri i da se ne kvare. Wowereit se kasnije zaustavio i ispred ugostiteljkog objekta Leonarde Boban, a privukao ga je natpis 'Cušpajz'. Potom mu je Bandić objasnio da su stari zagrepčani često koristili upravo germanizme.

Netom prije obilaska grada, dva gradonačelnika razgovarala su i o ozbiljnijim temama. Budući da berlin ima dvije energane, odnosno spalionice za otpad, Bandić je kazaoi kako njihovo iskustvo može biti od velike pomoći u rješavanju 'karcinoma' grada, odnosno problema s otpadom na Jakuševcu. Wowereit je kazao kako je nedavno u Bruxellesu bila velika konferencija svih gradonačelnika velikih europskih gradova. Ondje je, objasnio rečeno kako će čitava buduća politika poticanja i subvencioniranja EU biti prvenstveno usmjerena na velike gradove kao središta života u Europi, a da će u taj krug uskoro ući i Zagreb.

- Gradske uprave moraju najviše raditi na problemima prometa, ekologije, obrazovanja te stambenog zbrinjavanja građana – kazao je gradonačelnik Berlina. Inače oba gradonačelnika dobila su povjerenje svojih građana u tri mandata, a iza Wowereita stoji socijaldemokratska stranka (SPD). Bandić je kazao kako u Berlinu živi dio njegove obitelji koji 'ne mjenjaju boje' i već godinama na izborima daju podršku upravo Wowereitu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.