Opera Carmen

Glazbeni spektakl u kojem su glavne zvijezde – studenti

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Glazbeni spektakl u kojem su glavne zvijezde – studenti
28.09.2011.
u 14:36
Počele su probe, rade se rekviziti, skiciraju se kostimi i snima se dokumentarni film o projektu.
Pogledaj originalni članak

Više od 30 nastavnika, 19 solista, 80 svirača iz orkestra i 22 kostimografa upravo pripremaju operu Carmen, jednu od najpopularnijih opera, i to u izvedbi studenata Zagrebačkog sveučilišta. Producentica je Vitomira Lončar, orkestrom ravna maestro Mladen Tarbuk, a redatelj je Krešimir Dolenčić. Mnogim će studentima to biti prvo sudjelovanje u pravoj produkciji te odskočna daska za daljnje projekte.

Probe su već počele

A da ovakvo što Zagreb još nije imao prilike vidjeti, potvrdila je i Vitomira Lončar.
– Predstavu pripremaju neki od najtalentiranijih mladih hrvatskih umjetnika. A kako bi cijela produkcija uspjela, snage su udružile tri zagrebačke umjetničke akademije, Tekstilno-tehnološki fakultet, Plesna škole Ane Maletić te pjevački zbor Zagrebački dječaci – kaže Vitomira Lončar te dodaje da su audicije na Muzičkoj akademiji bile u travnju, da se već rade skice za kostime, kipari također rade na rekvizitima, a studenti se bave oblikovanjem rasvjete.

Prijenos opere uživo

Usto, snima se i dokumentarni film kojim će se zabilježiti proces nastajanja opere.
Premijerna izvedba zakazana je za 26. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog, a tri dana poslije predstava će se moći pratiti i uživo putem internetskog prijenosa. Probe se zasad održavaju zasebno, no uskoro se kreće u potragu za prostorijom u koju stane više od 200 ljudi.
– Trebat će nam sportska dvorana – šali se producentica. Svjesna je izazova koji stavlja pred studente, kao i hrabrog odabira glazbe.
– Korist od ove izvedbe za studente je nemjerljiva. Ovakvim projektima pruža im se mogućnost za postavljanje temelja budućih suradnji u daljnjim profesionalnim karijerama – objašnjava Vitomira Lončar. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.