PRIČA DUGA 50 GODINA

Što će biti s produžetkom Branimirove: Nude 4 milijuna kuna za 25 parcela i sedam kuća

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Budući produžetak Branimirove
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Budući produžetak Branimirove
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Budući produžetak Branimirove
26.04.2019.
u 10:00
Budući produžetak Branimirove spajao bi Zagrebačku i Varaždinsku cestu, a sad je Grad Zagreb objavio poziv i ponudu vlasnicima na budućoj trasi za kupnju njihovih nekretnina.
Pogledaj originalni članak

Široka avenija s dva traka sa svake strane, s pješačkom te biciklističkom stazom i drvoredom. Velike planove za Brestje, maleni kvart u sklopu Sesveta, imaju u gradskoj upravi.

Uske ulice, koje okružuju obiteljske kuće, trebala bi zamijeniti produljena Branimirova, koja sad završava na spoju Avenije Dubrava i Zagrebačke ulice. Riješio bi se tako problem s kojim se stanovnici istočnog dijela grada svakodnevno suočavaju - ogromnim kolonama koje se stvaraju od Dubrave do Sesveta. Priča o produžetku Branimirove duga je već više od pedeset godina, no unazad godinu dana stvari su se pomakle s "mrtve točke" kad je Ante Plazonić, šef sesvetskog HDZ-a, postao posebni gradonačelnikov suradnik za ubrzanje procesa projekta sesvetske obilaznice.

Nitko im se nije ni javio
Da ovaj put misle ozbiljno iz Grada Zagreba, pokazali su i kad su prije nekoliko mjeseci angažirali sudske vještake koji su pregledali i procijenili vrijednost zemljišta i kuća na budućoj trasi. A sada su na svojoj internetskoj stranici objavili poziv i ponudu vlasnicima nekretnina da se jave u Gradski ured za imovinskopravne poslove, i to u roku osam dana, zbog daljnjih pregovora. Za 25 čestica i sedam kuća koje se nalaze na četiri kilometra buduće prometnice spremni su platiti 3,9 milijuna kuna. No neki vlasnici kuća koje se moraju rušiti za poziv nisu ni znali.

- Nitko nam se nije javio iz Grada. Dosad smo u više navrata bili u gradskoj upravi kako bismo potpisali suglasnost da smo spremni prodati kuću, a četiri ili pet puta već su naše nekretnine procjenjivale razne komisije, no još se ništa nije realiziralo - kaže Marko Selak, koji o produžetku Branimirove sluša od 1964. godine kad se doselio iz Rame u Sesvete.

Neka se više odluče...
Da bi bilo dobro da se konačno nešto konkretno napravi, smatra i njihov prvi susjed Mirko Marić, čiju kuću, pak, neće rušiti.

- Bit ćemo tik uz veliku cestu. Nije baš da mi se to sviđa jer to znači i buku i promet, no cijela je situacija najteža upravo onima koji znaju da se moraju odseliti, a nikako da to učine jer se iz Grada ne mogu odlučiti kad će početi s realizacijom - kaže Mirko Marić, dok njegovi susjedi, supružnici Ljubica i Branko, dodaju da je produžetak Branimirove tek izgovor gradskim vlastima da ne poprave nedostatke u Brestju.

- Primjerice, kad ih pitamo kad će kanalizacija, kažu - radit ćemo kad se bude gradila Branimirova - kažu supružnici. Otkup zelenih površina, kako je objasnio Plazonić, isplaćivat će se u novcu, a jedna od opcija za stambene objekte jest da se nude zamjenski. 

- Što će se na kraju dogovoriti, ovisi o interesu vlasnika - kazao je Ante Plazonić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar nekakav
nekakav
12:41 26.04.2019.

red je da se ova cesta jednom već i dovrši. 4 mil kuna je sitnica. da je 40, ne bi smjelo se ni pitati. interes je ipak veći, i javni je. ulica koja ne vodi nikud, a treba riješiti velik prometni problem traži energična i brza rješenja, a ne ovu puževu brzinu...

DO
dopizdilomi
11:45 26.04.2019.

4 milijuna KUNA za 7 kuća i 25 parcela???????? Izgleda svi na putu žive u straćarama i šupama od kuća cca 40m2 a parcele nisu građevinske niti u građevinskoj zoni ali da žive u Jelkovcu, Podbrežju ili ako se još netko sjeća Laništa prije izgradnje eeee onda bi cifra bila 10 milijuna i to eura.

HE
herojulice
10:18 26.04.2019.

I opet će svi završiti u centru Sesveta. Gužve se stvaraju zbog problema u centru Sesveta a ne zbog i u Brestju. Probijte izlaz preko Klina i iz Dupca u smjeru sjevera i prema Bistričkoj i Varaždinskoj.