75. ROĐENDAN

Brojne generacije osamostalile se u velikogoričkom Centru za odgoj

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
centar
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
16.05.2014.
u 11:30
Trenutačno u Centar dolazi 130 djece i mladih u dobi od 7 do 18 godina
Pogledaj originalni članak

Dok 16-godišnja Danijela uči pisati slovo nj, Bartol (11) slaže slagalicu s likom Pinokija. Kristina (12) i Robert (11) sjede jedno pokraj drugoga i sramežljivo se gledaju. Smješkaju se. Svi u razredu za njih kažu da su zaljubljeni. Ankica (15) uči pjesmicu o mami jer ju želi iznenaditi, a Ante (10) je poseban. Želi postati slastičar jer obožava sve kolače i torte od čokolade. Uskoro mu je pričest pa je jako uzbuđen i po cijeli dan pjevuši Tajčinu pjesmu “Hajde da ludujemo”. Djeca su to s lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama koja idu u Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Centar ove godine slavi 75. rođendan, a svečana priredba bit će danas u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. – Mi smo jedan od najstarijih domova sa školom za djecu i mlade s intelektualnim teškoćama. Glavni nam je cilj da ih osposobimo za što samostalniji život i rad. Djelujemo na dvije lokacije i trenutačno imamo oko 130 korisnika – istaknuo je ravnatelj Centra Zvonko Katalinić te dodao da im dolaze djeca s Downovim sindromom, epilepsijom, otežanom koncentracijom, disleksijom, smetnjama govora ili sluha i slično.

Osim odgoja i psihosocijalne rehabilitacije, djeca od 7 do 18 godina pohađaju i osnovnoškolski program. Uče hrvatski jezik, matematiku, prirodu i društvo te glazbenu, likovnu i tjelesnu kulturu. Kroz cijelu školsku godinu imaju i slobodne aktivnosti, primjerice, lutkarsku, recitatorsku i plesnu grupu, scenske igre i pjevački zbor. – Djeca kod nas mogu biti na stalnom, cjelodnevnom ili poludnevnom boravku. Zadovoljni smo jer, prema slobodnoj procjeni, ostvarujemo oko 70 posto uspjeha u osamostaljivanju korisnika. Odlično surađujemo i s roditeljima i s lokalnom zajednicom – poručio je ravnatelj Zvonko Katalinić.

>>Kako Goricu učiniti boljim i zdravijim mjestom za život?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.