ŠTO PRIJE U IZOLACIJU

Oboljeli od koronavirusa najzarazniji su u prvih pet dana

Foto: Pixabay
Oboljeli od koronavirusa najzarazniji su u prvih pet dana
24.11.2020.
u 09:19
Osobe koje su asimptomatske, virus mogu brže ukloniti iz svoga tijela pa su zarazne kraće vrijeme od onih osoba koje imaju izražene simptome.
Pogledaj originalni članak

Osobe koje su pozitivne na koronavirus u prvih pet dana nakon što razviju prve simptome bit će najzaraznije i tako će najbrže prenositi virus na druge, potvrdilo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet. Zbog toga je potrebna što brža izolacija.

S druge strane, osobe koje su asimptomatske virus mogu brže ukloniti iz svoga tijela pa su zarazne kraće vrijeme od onih osoba koje imaju izražene simptome.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o COVID-19 s dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumjeli zašto se COVID-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putovima rano u tijeku bolesti, između pojave simptoma i petog dana, prenosi HuffPost.

Podsjetimo, najčešći simptomi koronavirusa su vrućica, suhi kašalj i umor. Među simptomima su i gubitak njuha i okusa, bolno grlo, proljev, glavobolja, dok su najozbiljniji simptomi teško disanje i kratak dah, bol u prsima i otežani govor ili kretanje.

VIDEO U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.