šok zbog ceha

Zima topla, a računi za grijanje sto posto veći

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zoran Stijaković
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
radijator
16.01.2014.
u 10:39
Prosinac 2012. bio je znatno hladniji. Novim računima zato su iznenađeni Zagrepčani, Varaždinci, Vukovarci, Brođani, Virovitičani, Vinkovčani, Velikogoričani...
Pogledaj originalni članak

Iako su temperature prošli mjesec bile iznadprosječno visoke, ipak su mnoge građane ovih dana diljem Hrvatske iznenadili papreni računi za grijanje. Nekima su tako za prosinac stigli računi za grijanje s dvostruko višim iznosima nego u prosincu 2012. kad je vrijeme bilo pravo zimsko.

Zapanjeni Vukovarci

Veliki računi nisu očekivani jer uglavnom i nije bilo najava poskupljenja grijanja pa je šok građana još veći. S druge strane, u nekim gradovima upravo zbog tople zime stigli su računi s nižim iznosima nego u prosincu 2012. Vukovarci koji žive u zgradama ostali su zapanjeni kada su im ovih dana počeli stizati računi za grijanje za prosinac 2013.

– Za stan od pedesetak kvadrata dobili smo račun od 940 kuna. Ne znamo što se dogodilo s grijanjem jer smo za prosinac 2012., koji je bio mnogo hladniji, dobili račun za grijanje od 700 kuna – kaže Svjetlana B. iz Vukovara.

Ivan Kamerla, direktor gradske tvrtke Tehnostan koja je zadužena za isporuku toplinske energije, kaže da računi nisu sporni i da su rezultat očitanja brojila.

I Varaždincima su stigli veći računi za grijanje.

– Prije dvije godine najveći račun koji sam dobio iznosio je 790 kuna, prošle godine oko 800 kuna, a sada sam za prosinac dobio račun od čak 860 kuna – požalio nam se Varaždinac koji živi u stanu od 39 četvornih metara i grije se preko kotlovnice.

Neugodno iznenađenje dočekalo je i Virovitičane s računima za prosinac. Građani koji se griju na kotlovnice, doduše, bili su upozoreni da će se ove zime grijati skuplje, no unatoč najavama, mnogi su ostali šokirani kada su primili račune, koji su u odnosu na lani viši između 70 do čak 100 posto. Primjerice, obitelj koja se u stanu od 70 kvadrata u prosincu 2012. grijala za 800 kuna, ove godine plaća oko 1500 kuna, a pojedinci su za dvosobni stan dobili mjesečni račun od oko 1900 kuna. I mnogi Vinkovčani čije stanove grije distributer neugodno su se iznenadili kada su dobili račune za grijanje.

Zagrepčani koji se griju na toplanu dobili su za prosinac 2013. veće račune nego za prosinac 2012. Za stan od 60 četvornih metara razlika iznosi oko osam posto. U HEP Toplinarstvu navode da je do većih računa za grijanje došlo nakon poskupljenja sredinom prosinca 2012.

Poskupljenje iz 2012.

Tada je grijanje poskupjelo više od 37 posto. U HEP-u kažu da je obračun za prosinac 2013. obavljen prema novim, višim cijenama, dok je obračun za prosinac 2012. napravljen tako da se toplinska energija isporučena od 1. do 12. prosinca 2012. obračunavala prema starim, nižim cijenama, a od 13. do 31. prosinca 2012. prema novim, višim cijenama.

U Krapini, primjerice, računi za grijanje na plin preko gradskog komunalnog poduzeća za prosinac 2013. bili su niži od onih za prosinac 2012. Računi za grijanje nisu tako neugodno iznenadili stanovnike Požege, Rijeke, Siska i Čakovca.

>> Nema opasnosti od isključenja grijanja Vinkovčanima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 79

IM
Immanuell
10:56 16.01.2014.

Istina je, ne smijem ni spomenuti račun koji je nama stigao doma, strahota. Čista pljačka, svako objašnjenje je samo jeftino mazanje očiju i politikantstvo, ovdje je potrebna evo sada Građanska akcija. Za ovo trebamo Građansku akciju, ne za bacanje jaja na političare i pisanje grafita s krasnim i uzaludnim parolama po zidovima. Treba tužiti toplane za pljačku, jer ovo to jest. Nije poskupilo kao, ali se drukčije obračunava..... Tko tvrdi da je jedan izračun ispravniji od drugoga?! Je.i ga, nečija plaća nije tolika koliko su neki dobili za grijanje. Svinjarija.

BO
bonamassa
11:24 16.01.2014.

Sve dok građani ne izađu na ulice neće biti toplije, niti će sunce ugrijati !

JU
jubitou
10:57 16.01.2014.

Radil sam u HERAi i znam iz prve ruke kak se toplanama odobravanje poskupljenje usluga bez povecanja troskova, a kad oces izac iz sustava onda te vuku za nos nekih pet godina.