Pijetao će vas probuditi ujutro, a cvrčke ćete slušati navečer, zrak je čist, trava zelena, oko vas su masline i pogled na more koji oduzima dah. Kada padne noć, mrkli je mrak, ali nije to loše jer, ako pogledate u nebo, izgleda kao da je po njemu netko prosuo milijune šljokica. U mraku se zvijezde najbolje vide, a doživljaj od svega pet zvjezdica možete iskusiti i sami. Na adresi Mužolini Donji, nekoliko kilometara od Buja, smjestio se mali luksuzni hotel San Canzian, poseban po tome što imitira istarsko selo. Rezidencije i vile građene su kao tradicionalne kuće s modernim elementima. Da prošlost i budućnost tamo idu ruku pod ruku, pokazuje i to što u kompleksu i dalje živi troje starosjedilaca. Jedna od njih još drži kokoši, a po susjedu Lucianu ime je dobio i hotelski restoran koji ima Michelinovu preporuku. Glavni kuhar mladi je i talentirani Pavo Klarić...
Zanimljivo, ugledni Los Angeles Times uvrstio je baš San Canzian među najposebnija i najluksuznija mjesta za vjenčanja u Europi, a s obzirom na to da posao dobro ide, odlučili su se za proširenje. Svega nekoliko stotina metara dalje, praktički iza prvog zavoja, na terasi više, odlučili su sagraditi novi kompleks. Dio u naselju Mužolini Gornji, s ovim postojećim dijelom, bit će spojen malim tunelom. Gosti će tako s jednoga kraja na drugi moći pješice u kućnom ogrtaču ili autićem za golf.
No, kako je uopće počela ova luksuzna priča u srcu Istre? Predsjednica Uprave Ivana Labudović ističe da je sve počelo 2016. godine idejom Siniše Šare i Leopolda Botterija...
"Siniša je tražio mjesto za sebe i suprugu u Istri, koja ih je uvijek privlačila. Leopold je pak podrijetlom s Brača i htio je imati nešto svoje sjevernije, kada je na putu za Europu. Pronašli su pravo mjestu u naselju Mužolini Donji gdje je sada hotel. No, bilo je preveliko za jednoga pa su se udružili, ali i shvatili da je preveliko i za njih dvoje. Stoga su odlučili otvoriti "bed and breakfast". Dobili su tada savjet da Istri treba nešto s pet zvjezdica, a na bazi B&B-a. Jednostavno, potreban je luksuzni smještaj. Tako su usred projekta morali mijenjati građevinsku dozvolu – za dvostruku investiciju i totalno drukčiju priču. San Canzian otvorili su 1. kolovoza 2019. godine. Ideja im je bila rekonstruirati staro istarsko selo i zadržati što više tradicionalnih arhitektonskih elemenata kako bi sve imalo toplinu i dušu Istre, a s druge strane, željeli su dodati moderne dizajnerske elemente kako bi to bio potpuni luksuz.
Po uzoru na hotel Four Seasons, odlučili su napraviti proširenje modelom "sales i leaseback" i tako je nastala ideja za novi, gornji dio.
– Po tom principu kupac kupuje vilu ili rezidenciju te je daje natrag investitoru (San Canzianu) u zakup na 20 godina. San Canzian vodi hotelsko poslovanje i obvezuje se prema ugovoru plaćati najamninu kupcu. Kupac/investitor može bezbrižno uživati u svom vlasništvu, nema dodatnih plaćanja, troškova, režija... Usto, ostvaruje se prihod na investiciju u obliku dogovorene najamnine, dok San Canzian preuzima brigu o cjelokupnom poslovanju, riziku i odgovornosti u vezi s iznajmljivanjem nekretnine. Dodatno, kupac/investitor ima pravo na tri tjedna besplatnog korištenja svog objekta. U pretprodaji smo jamčili prihod od pet posto na pet godina, dok je realno očekivani prihod na temelju 20 godina između 7 i 8,5 posto – objašnjava Labudović.
Novi dio trenutačno je u procesu izgradnje, a otvorenje se planira za drugu polovicu 2026. godine. U sadašnjemu hotelskom kompleksu gosti uživaju, svadbe se rotiraju, a ljudi su prošle godine došli iz 26 zemalja svijeta, sa šest kontinenata.
– Za jedan mali hotel to je vrlo impozantno. Plan nam je privući i goste s istočnoeuropskog tržišta jer sada pretežu oni iz Amerike, Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke... U gornjem dijelu hotela, koji se gradi, očekujemo goste s visokom platnom moći jer normalno je da hotel s pet zvjezdica košta. Želimo dovesti goste koji nerijetko potroše od 20 do 50 tisuća eura u tjedan dana odmora – kaže Labudović pa otkriva i jednu zanimljivost. Ove je godine u San Canzianu najskuplja prodana boca vina stajala 650 eura – i nije bila samo jedna.
Kompleks u Mužolinima Gornjim investicijski je vrijedan 38 milijuna eura, a rasprostirat će se na 36 tisuća četvornih metara. Imat će 14 klub-vila i 20 rezidencija s privatnim grijanim bazenima i uslugom hotela s pet zvjezdica. Veličine rezidencija bit će od 70 do 204 četvorna metra, dok će vile biti od 154 do 360 četvornih metara, a iznajmljivat će se u sklopu hotela San Canzian.
– Na tom prostoru osigurat ćemo i mnoge popratne sadržaje. U tri bloka rezidencija kuće će biti u nizu jer je to tradicionalni istarski način gradnje. Dodat ćemo i cvjećarnicu u prvom dijelu. U drugom bloku bit će mali trg tako da se tamo može stalno nešto događati, da se gosti druže, da svira glazba. Sagradit ćemo i kapelicu koja je zamišljena za buduća vjenčanja. Bit će tu i tržnica na kojoj će se prodavati lokalni proizvodi iz susjedstva i s OPG-ova. Stil gradnje je u kamenu baš kao u Istri, a tu će centar svih zbivanja biti klub, odnosno jedinstveni "members" klub, prvi takav u Hrvatskoj. Sve je to zatvorenog tipa, odnosno malo selo koje izgleda kao staro istarsko selo, ali ima sve pogodnosti modernoga. Neće biti automobila, zamišljeno je da se šeće, bit će dostupno tek korištenje električnih autića.
Obišli smo gradilište gornjeg dijela. Nekoliko rezidencija već je podignuto, a raspored ostatka kompleksa jasno se vidi. Pogled? Legenda kaže da se zimi, ako je bistro i čisto, vidi čak i Venecija. Kada smo već kod zime, možda je ovo jedna od pozivnica da se tamo u tom periodu i ostane, a plan samoga hotela jest da se boravak u Istri produlji na cijelu godinu, a ne samo sezonu.
– U Istri se može boraviti cijele godine, radit ćemo dulje nego u San Canzianu. Sada je hotel otvoren od otprilike ožujka do sredine studenoga, a cilj je da radi 330 dana u godini. U gornjem dijelu na terasama bit će i kamini tako da bude ugodno. Želimo da gosti imaju nezaboravna iskustva, želimo im približiti autentični doživljaj o tome što je Istra. Na kraju, cilj nam je da postanemo vodeći luksuzni hotel u Istri, ali i u Hrvatskoj.
Koliko su tome cilju posvećeni, može vam posvjedočiti i činjenica da uređenju pridaju veliku pozornost. Vaze, tanjuri i slično ručno su rađeni, a namještaj u gornjem dijelu bit će Ralpha Laurena. No bit će i restauriranih starih istarskih komada kojima su dodani neki moderniji elementi. Kažu kako im je bitno da koriste autentične stvari i da se nastavi suradnja s lokalnim stanovništvom.
– Namirnice kupujemo u Istri, ne tražimo najjeftinije, nego najbolje i autohtono, to je pristup od polja do stola. Imamo i svoj mali vrt, a planiramo ga i proširiti. Kada je riječ o uređenju, moram spomenuti da koristimo tavelice, odnosno tanke istarske stare pločice koje stavljamo na strop da dobijemo osjećaj topline doma. Ne radimo nove, nego kupujemo korištene i skupljamo ih mjesecima po gradilištima, onda ih uređujemo i čistimo. Jednostavno moraju biti stare da imaju dušu – objašnjava nam predsjednica Uprave pa se osvrće na održivost. – Pokušavamo uvesti održivi koncept poslovanja, a to radimo tako da imamo biopročišćivač (UPOV), dizalice topline, zatvoreni krug reciklažne vode u bazenima, koristi se kišnica za zalijevanje, njegujemo "zero waste" koncept. Kuće u gornjem dijelu bit će nulte neto potrošnje energije, a u planu je i izgradnja solara.
Kada se sve zbroji, oba hotela imat će kapacitet 200 ljudi, a o svim tim gostima netko će se trebati i brinuti. U San Canzianu radna snaga bitan je aspekt, a ono čemu oni teže jest zapošljavanje lokalnih ljudi te za novi kompleks traže sva zanimanja – od kućnog majstora i barmena do pomoćnog direktora.
– Želimo kadar koji će sa strašću raditi na svakom detalju, želimo ljude vezati na dulje vrijeme za San Canzian i želimo im pomoći. Cilj nam je zapošljavati lokalno stanovništvo i jasno nam je da plaća nije jedini indikator ostanka, stoga imamo u planu pomoći zaposlenicima u stanovanju, pomoći za djecu, organiziranjem vrtića i slično. Treba nam ukupno 110 radnika, a želimo Istru "prodavati" u suradnji s Istranima.
Da se u ovom projektu uistinu sve vrti oko Istre, govori nam i to što se planira izgradnja knjižnice koja će imati – pogađate – samo djela o Istri, koja se već naveliko skupljaju i kupuju. Ona će biti smještena pokraj galerije, i to iznad "members" kluba, o kojem je nešto više otkrila Ivana Labudović:
– U svijetu, gdje je privatnost najveći luksuz, ekskluzivni klubovi oduvijek su bili mjesta za okupljanje istomišljenika. Uz jedinstvena i autentična iskustva, klubovi nude i diskreciju, opuštanje i vrhunsku uslugu. Riječ je o jedinstvenom klubu zatvorenog tipa, po uzoru na one londonske. Članovi Black i Gold klubova moći će uživati u privilegiranom pristupu bogatim sadržajima. Black status imat će vlasnici naših vila i rezidencija, a vlasnicima privatnih vila u Istri bit će omogućena kupnja Gold Members članstva, uz napomenu da se ono ne odnosi na objekte namijenjene turističkom najmu. Status Gold člana moći će steći na temelju preporuke i uz plaćanje godišnje članarine.
O cijeni godišnjih naknada nije htjela govoriti, ali riječ je o elitnom projektu pa je pretpostaviti da one neće biti niske. Važno je napomenuti i da u San Canzianu sami biraju kupce, a već nekoliko ih je odbijeno. Kada je riječ o novom dijelu kompleksa, prodano je 40 posto u pretprodaji, i to po cijeni od više od 8000 eura po kvadratu. Dio će ostaviti sebi, a još jedan dio ići će na prodaju poslije, ali po višoj cijeni. Za još malo bolji doživljaj onoga što sve goste i buduće vlasnike čeka, recimo da će hotel imati jacuzzi smješten u replici Hektorovićeva ribnjaka s Hvara, a bit će tu i pozamašan vinski podrum, ali i cigar-bar.
– Imat ćemo prvu banku cigareta u Hrvatskoj. Cigare su praktički investicijsko dobro, a zbog ponude i potražnje, cijena im raste pa su postale kao zlato. Što se tiče vinskog podruma, omogućit ćemo u njemu prezentacije i degustacije. Sada imamo 600 etiketa, a u gornjem dijelu bit će ih više od tisuću. Osim toga, planirani su i mali trezori u kojima će vlasnici moći kolekcionarski čuvati svoja vina kod nas – kazala je za kraj I. Labudović.
Kupci koji su trošili od 20 do 50 tisuća eura tjedno su u preko 90% slučajeva bili Rusi. Raspitajte se u rovinjskim hotelima.