RAT U EUROPI

Zelenski upozorio: 'Svaki ruski vojnik koji puca na nuklearku postaje posebna meta Ukrajine'

Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian serviceman fires with a D-30 howitzer near a frontline in Mykolaiv region
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Service members of the self-proclaimed Luhansk People's Republic fire a howitzer in the Luhansk Region
Foto: @Dankihot / (dankihot.com) (@Dankihot /
President Zelensky Marks International Youth Day - Kyiv
Autori Vecernji.hr, Hina
14.08.2022.
u 22:04
Rusija je upozorila SAD te kazala kako će ''bilo kakva moguća zapljena ruskih rezervi u potpunosti uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona
Pogledaj originalni članak

Danas je 172. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev i Moskva ponovno su se u subotu međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižje, a nove eksplozije odjeknule su Hersonom i još 11 naselja u Donjecku. 

Rusija je upozorila SAD te kazala kako će ''bilo kakva moguća zapljena ruskih rezervi u potpunosti uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:04 - U nedjelju 14. kolovoza zabilježeno je 20 napada na oblasti Dnipropetrovsk, prijavio je tamošnji čelnik Mikola Lukašuk. U napadima dalekometnim oružjem nije bilo ozlijeđenih.

22:02 - 42 zemlje među kojima su sve članice EU pozivaju Rusiju da se povuče iz Zaporižja. Također optužuju Rusiju da nuklearnu elektranu koristi kao štit i alat za ucjenu.

18:43 - Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporižja, na jugu Ukrajine, gdje se Kijev i Moskva više od tjedan dana međusobno optužuju za granatiranje, "svakim je danom sve veća", istaknuo je u nedjelju gradonačelnik grada u kojemu je elektrana.

"Opasnost je svakim danom sve veća", rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši "pravi pravcati nuklearni terorizam" Rusije koji se "u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama".

"Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela", dodao je, rekavši da je "situacija ozbiljna i da najviše zabrinjava što nema procesa deeskalacije".

Enerhodar, kao i nuklearku Zaporižja, ruske snage su zauzele početkom ožujka. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporižja, veliki grad na tom području.

Po njegovim riječima granatiranje Enerhodara je počelo u zadnja 24 sata, "što se ranije nije dogodilo" te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

Nuklearka Zaporižja na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je "rusku ucjenu" elektranom.

16:55 - Razoni, prvi brod koji je isplovio iz Ukrajine od početka ruske invazije, bio je u blizini sirijske luke Tartous u nedjelju nakon što je kupac iz Libanona odbio pošiljku, rekla su dva izvora za Reuters. Ukrajinski ministar transporta rekao je kako ne zna gdje se brod trenutno nalazi.

A brod Brave Commander (Hrabri Zapovjednik) trebao bi uskoro isploviti iz Ukrajine prema Africi nakon što na njega ukrcaju 23.000 tona žita, kažu iz UN-a, gdje su zadovoljni prvom uspješnom humanitarnom pošiljkom novog sporazuma o pristupu žitaricama.

16:46 - U istočnoukrajinskom gradu Rubižne, ljudi su počeli iskapati mrtve koji su žurno ukopani u jeku rata kako bi im napokon omogućili dostojanstveni pogreb. Rubižne spadaju pod oblast Luhansk u kojoj su Rusi uspostavili kontrolu početkom lipnja. 

Prema navodima lokalnih vlasti, pronađena su 104 tijela, a smatra se da ih ima oko 500.

11:27 - Zemlje uključujući Ukrajinu, Estoniju, Latviju, Finsku i Češku pozvale su EU da ograniči ili blokira kratkoročne schengenske vize za ruske državljane, u znak prosvjeda protiv invazije na Ukrajinu. 

Poljska sada također razmatra ograničenja za ruske turističke vize.

"Poljska radi na razvoju koncepta koji će omogućiti da se Rusima ne izdaju vize", rekao je u nedjelju novinskoj agenciji PAP zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk, dodajući da će odluka biti donesena u narednim tjednima.

Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je pozive na ograničenja, rekavši da je opću zabranu viza za Ruse "teško zamisliti".

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a raspravljati o toj mjeri na neslužbenom sastanku ovog mjeseca, iako će za provedbu takve politike biti potrebno opće odobrenje 27 članica Unije.

10:45 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže u svom najnovijem izvješću da je Rusija vjerojatno dala prioritet reorganizaciji svojih snaga tijekom prošlog tjedna kako bi ojačala na jugu Ukrajine, ali da su u regiji Donbas na istoku snage koje podržava Rusija nastavile s pokušajima napada.

7:44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je sinoć da će svi ruski vojnici koji budu pucali na opkoljenu nuklearnu elektranu Zaporižje biti na meti sigurnosnih službi.

U svom obraćanju sa subote, Zelenski je rekao da će svaki vojnik koji puca na ili iz elektrane postati "posebna meta" za Ukrajinu.

Također je optužio Moskvu da je elektranu pretvorila u bazu ruske vojske i koristi je kao "nuklearnu ucjenu".

Naime, radi se o najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, a nalazi se na strateški važnoj lokaciji u južnom ukrajinskom gradu Nikopolju. Ukrajinski tehničari još uvijek njime upravljaju, unatoč tome što je mjesto pod ruskom okupacijom.

Tijekom svog obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da je Rusija bila uključena u "konstantne provokacije" pucajući na elektranu i rekao da su je snage koje su tamo stacionirane koristile kao bazu za granatiranje Nikopolja i obližnjeg grada Marganec.

"Svaki ruski vojni časnik koji ili puca na postrojenje, ili puca ispod postrojenja, mora shvatiti da postaje posebna meta za našu obavještajnu službu, za naše specijalne službe, za našu vojsku", rekao je predsjednik.

Dodao je da "svaki dan" ruske okupacije elektrane "povećava prijetnju radijacije Europi".

 

7:20 Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju. 

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da su trgovinski pregovori s Moskvom "omogućili postizanje dogovora", nakon kojega je ruska kompanija Gazprom u petak počela dopremati "količine veće od onih navedenih u ugovoru".

"Zadaća mađarske vlade je jamčiti sigurnu opskrbu zemlje plinom i mi smo na visini zadatka", napisao je na Facebooku visoki dužnosnik ministarstva Tamas Menczer.

Do kraja kolovoza dodatna količina od 2,6 milijuna kubičnih metara na dan stizat će s juga plinovodom Turkstream, dodao je, rekavši da traju pregovori o rujanskim isporukama.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nenajavljeno je posjetio Moskvu u srpnju kako bi razgovarao o kupnji dodatnih 700 milijuna kubičnih metara plina, uz 4,5 milijarda koje su stizale Budimpešti svake godine prije agresije na Ukrajinu.

"U svjetlu onoga što znamo o sadašnjoj situaciji na europskom tržištu, jasno je da je nabavka tako velike količine nemoguća bez ruskih izvora", ocijenio je Menczer, spomenuvši Szijjartov posjet.

>> VIDEO Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

Avatar El Indio
El Indio
12:10 14.08.2022.

Kad se par pijandura koji se igraju Teslu zavrsu kao oni iz Cernobila napustit ce sami pod izgovorom. "Dobra volja"

DU
Deleted user
08:33 14.08.2022.

Rusija se treba hitno povući iz Ukrajine i platiti ratnu odštetu. Po principu suverenosti naroda kojega zagovara, ostala bi bez većeg dijela svog azijskog teritorija. A i europski bi bio značajno manji.

Avatar Urbani
Urbani
21:39 14.08.2022.

Bogme Dobro stisli Ukrajinci kad se Rusi moraju skrivati u nuklearci, koja panika to mora biti?