GOSTI ĆE STIZATI U ZADNJI ČAS

Zelene putovnice spašavaju sezonu: Buking iz Njemačke na 40 % iz rekordne 2019., Austrijancimo smo drugi na listi

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Turisti
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
U Dubrovniku je sve više turista te jahti ispred stare gradske jezgre
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Gradska svakodnevica u Dubrovniku
19.05.2021.
u 10:53
Novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene
Pogledaj originalni članak

Mnogim turističkim domaćinima broj rezervacija za ovo ljeto i dalje je minimalan, neki privatni iznajmljivači žale se čak da još nemaju ni jednu, ali to je, s obzirom na epidemiološku situaciju i kod nas i u Europi, bio i očekivani svibanjski scenarij. S rezervacijom ljetovanja i dalje malo tko žuri. Štoviše, u drugoj pandemijskoj godini zaredom one bi mogle stizati i ekstremno kasno. Lani su se mnogi najavljivali tjedan dana prije odmora, a sada će, pokazuju neke analize, domaćini biti suočeni s rezervacijama i samo dva-tri dana prije dolaska.

No, najvažnije je da gosti na kraju dođu, a oko toga, kako se čini, nema previše dilema. Ključna brojka pada, novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene. U Velikoj Britaniji se to u ponedjeljak, kad je stupio na snagu novi režim putovanja u inozemstvo, još nije dogodilo.

Hrvatska je s drugim mediteranskim zemljama ostala na žutoj listi, pa Britanci nakon povratka trebaju u karantenu i barem dva negativna testa. Nova odluka slijedi već za desetak dana, a presudne će biti kako stope infekcije na Otoku, tako i u zemljama domaćinima, gdje se gleda i broj cijepljenih, ali i mogućnosti analize genoma virusa radi identifikacije eventualnih novih mutacija. Hrvatska daljnji razvoj događaja čeka dobro pozicionirana, kao popularna ljetna destinacija Britanaca.

Zelena putovnica u praksi

Ni u Njemačkoj, koja nam daje najviše gostiju, Hrvatska još nije ušla u zeleno. Naša je zemlja trenutačno “visokorizična”, ali otprije deset dana Nijemci se vraćaju s odmora kod nas bez karantene ako imaju potvrdu da su ili cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19. Ako se, pak, nastavi sadašnja dinamika smanjenja broja novih infekcija, Hrvatska bi se iz visokorizične zone u rizičnu mogla preseliti do kraja ovog mjeseca. Institut Robert Koch liste ažurira često, svaki tjedan, a to nije jedina dobra vijest iz Njemačke.

– Interes Nijemaca za našu zemlju je izražen. Buking je na oko 40% u odnosu na isto razdoblje 2019., a rast se očekuje čim Hrvatska prijeđe iz visokorizične u kategoriju rizičnih zemalja. Tada ni oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli virus, a takvih je 80% Nijemaca, više neće morati u karantenu nakon povratka iz Hrvatske, trebat će samo test. A kako će do kraja listopada gotovo svi Nijemci srednje životne dobi i stariji biti dvaput cijepljeni, očekujemo i dobru posezonu – kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.

Sličan scenarij vrijedi i za Austriju, gdje je Hrvatska na listi visokorizičnih do 31. svibnja.

– Ali, Hrvatska je i druga najtraženija ljetna destinacija. Najveći intenzitet bukinga očekujemo kad naša zemlja bude maknuta s liste visokorizičnih. Ako se to dogodi i ako epidemiološka situacija kod nas cijelu sezonu ostane povoljna, mogli bismo ostvariti do 60% rezultata iz 2019. – vjeruje Branimir Tončinić, direktor HTZ-a za Austriju.

Jadranski domaćini mogu računati i na Slovence ako korona-brojke nastave padati. Njima od 15. svibnja pri povratku treba ili negativan test ili potvrda o cijepljenju, a zanimljivo je da to može biti i samo jedna doza AstraZenece. Direktorica HTZ-a u Sloveniji Metka Bradetič vjeruje da će se putni režim uskoro dalje liberalizirati i kaže da se Slovence, kao što je bilo i prije pandemije, može očekivati osim na ljetovanju i na kratkim vikend-odmorima. Ublažavanje režima putovanja prema Hrvatskoj očekuje se i u Češkoj, gdje je Hrvatska trenutačno u tamnocrvenoj zoni pa povratnici moraju u karantenu.

– Najavljeno je da bi Hrvatska uskoro mogla biti prebačena u crvenu kategoriju, što će pojednostaviti putovanja Česima. Inače, naša je zemlja vrlo tražena, a često i glavna vijest u medijima. Putničke agencije javljaju da interes raste, no čeka se promjena na semaforu putovanja i vijest da nakon povratka neće morati u karantenu. U 2021. očekujemo ili ponavljanje lanjskog posjeta ili rast od 10 do 20 posto, što bi bilo otprilike 70% rezultata iz 2019. – procjena je direktora HTZ-a u Češkoj Dubravka Miholića.

Rusa i Srba više nego lani

Domaćini u Hrvatskoj mogu računati i s gostima iz Poljske, čiji državljani na povratku iz Hrvatske ne moraju u karantenu ako su cijepljeni ili imaju negativan test.

– Poljaci jako cijene ljetovanje u Hrvatskoj te se rado vraćaju jer Hrvate smatraju prijateljima, a zahvaljujući direktnim letovima nacionalnog avioprijevoznika LOT-a, hrvatske su im destinacije ove godine još dostupnije – ističe Agnieszka Puszczewicz, direktorica HTZ-a u Poljskoj.

Gosti iz susjedne Mađarske također najavljuju dolazak. Na odmoru bi ih, kako se čini, moglo biti više jedino na Balatonu.

– Naša je zemlja najtraženija inozemna destinacija, a najveća konkurencija i ove je godine mađarski turizam, koji se snažno potiče i promovira. Posljednji tjedan raste broj rezervacija za Hrvatsku i vjerujemo da će ovogodišnji rezultati, ne pogorša li se epidemiološka situacija, nadmašiti lanjske – govori Ivana Herceg, direktorica HTZ-a u Mađarskoj, s kojom je Hrvatska postigla sporazum o priznavanju potvrde o cijepljenju.

Mađari, inače, tek čekaju ukidanje policijskog sata, zabrane većih okupljanja i slično. Za razliku od njih, Rusi takvih briga nemaju, a otvorene su im i rute s Hrvatskom. Izravno već lete u Zagreb i Pulu, a uskoro kreću i turistički čarterski letovi. Posjet bi, prema riječima direktora HTZ-a u Rusiji Rajka Ružičkog, mogao biti puno bolji nego lani. To vrijedi i za susjednu Srbiju jer u toj zemlji nema prepreka za putovanja u Hrvatsku.

 

>> VEČERNJI TV Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije, otkrila što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

US
Usputni
11:19 19.05.2021.

Jedina putovnica koju priznajem i koju cu dozivotno koristiti je HR putovnica! A drugo, da ce svi Nijemci uskoro biti cijepljeni je bezocna korona propaganda.

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
11:05 19.05.2021.

Ministrica turizma, koja može raditi svaki posa u visokim štiklama, službeno i autoritativno je rekla (rekla, bla bla ...) da će ova sezoni biti jako dobra. Uzela je istu babu vračaru koja je i prethodnom ministru turizma rekao da će sezona biti još bolja pred kraj, a nastupila je katastrofa. Ne da ti ljudi ne poznaju svoj posao, niti stanje, niti trendove, niti procjene rizika, oni izgleda baš ništa ne znaju. Ministrica, čega god, nije svjesna da ne postoje zelene putovnice. Nekako nisu u skladu s pravilima i zakonima EU. Pa će možda trebati imati neku vrstu ograničenih propusnica. A to nisu putovnice.

DH
dalibor.hren
16:15 19.05.2021.

Dokaz o vrijednosti cjepiva i znanju "stručnjaka": na covid odjel u Općoj bolnici Zabok, u teškom stanju primljena pacijentica koja je 2x cijepljena AstraZenecom!