Politički obrat

Zbog sela i obitelji Petrov nije mogao s 'partijom'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Božo Petrov
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
konzultacije, Orešković, Petrov, Karamarko
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
konzultacije, Orešković, Petrov, Karamarko
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
konzultacije, Orešković, Petrov, Karamarko
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
23.12.2015., Zagreb - Pred sjedistem Mosta u Smiciklasovoj jutro nakon sto su Petrov i Karamarko obznanili da imaju 78 potpisa osvanuli su lampasi i plasticna stolica, a dvoje gradjana je svoje nezadovoljstvo odlucilo izraziti i transparentom. Photo: Gor
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
23.12.2015., Zagreb - Pred sjedistem Mosta u Smiciklasovoj jutro nakon sto su Petrov i Karamarko obznanili da imaju 78 potpisa osvanuli su lampasi i plasticna stolica, a dvoje gradjana je svoje nezadovoljstvo odlucilo izraziti i transparentom. Photo: Gor
Foto: Snimila čitateljica
most
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Most
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Most
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Most
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Most
23.12.2015.
u 20:30
Kovačić: Pa zašto smo vraćali SDP u pregovore? Protiv povratka HDZ-a navodno su uz Ivana Kovačića glasovali i Šimić, Panenić, Lovrinović, Robert Podolnjak i Josip Katalinić
Pogledaj originalni članak

Najveće iznenađenje ovih izbora Most nezavisnih lista sastavlja vladu s Domoljubnom koalicijom, a vodit će je HDZ-ov nestranački kandidat Tihomir Orešković. S početnih 19 osvojenih mandata Most je vrlo brzo spao na 15, no unatoč unutarnjim previranjima, koja su bila posebno aktualna posljednja tri dana, ipak je taj broj zastupnika zasad ostao stabilan.

"Pritisci su prejaki"

Od početka je jasno da je Most skup pojedinaca različitih svjetonazora te da će to imati ključnu ulogu u odabiru konačnog partnera, koliko god oni ponavljali da svjetonazor nije važan. Početna ideja o tripartitnoj vladi putem se rastopila, ali ono o čemu je Most uspio jest da njegovu vladu s Domoljubnom koalicijom vodi nestranački premijer. Hoće li se provesti i željene reforme, vrijeme će pokazati.

Noć uoči te velike odluke Most je ostao bez člana Nacionalnog vijeća Branimira Karačića, jednog od ključnih ljudi tog tijela Mosta, koji je objavio:

– Dragi svi, iz moralnih razloga dajem ostavke na sve funkcije u Mostu i Nacionalnom vijeću Mosta... Nisam u ovom trenutku raspoložen za razgovore. I nemojte biti pregrubi prema Boži, čovjek stvarno ima dobre namjere, ali pritisci su prejaki – objavio je Karačić, inače bivši predsjednik ogranka Hrasta u Velikoj Gorici, koji ga je napustio nakon što je koalirao s HDZ-om. Njegovo napuštanje Mosta uoči postizanja suradnje s Domoljubnom koalicijom tako je trebalo biti prvi pokazatelj da sve vodi k dogovoru.

Nešto ranije tog dana još se vjerovalo da će Most surađivati s koalicijom Hrvatska raste, no desna struja unutar te platforme bila je prejaka da bi se taj plan ostvario. Ključan je, prema priči dijela mostovaca, bio trenutak u ponedjeljak navečer nakon što je SDP pristao na sve uvjete Mosta. Čelnik Božo Petrov tada se slomio i rekao da on jednostavno ne može s "partijom" jer će ga "selo" i obitelj napasti.

Na njega i obitelj posebno je utjecalo javno upozorenje o izdaji biskupa Vlade Košića koji je Petrova na Facebooku prozvao da Most vodi u ralje komunista. Priča se da su Petrovu i prijetili, što je vrlo vjerojatno i istina budući da ga posljednjih nekoliko dana zaštitari prate u stopu. Dio zastupnika Petrovljevo odbijanje suradnje sa SDP-om prihvatio je s odobravanjem jer i njih je mučilo kako će se vratiti u svoje lokalne sredine i reći da u vladu idu s lijevima.

Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, koji je s vlasti nakon 18 godina skinuo HDZ-ova Ivana Škaričića, navodno je tada pitao kako će to objasniti javnosti, pogotovo jer je SDP pristao na njihove uvjete.

Ipak jedinstveni

– Pa zašto smo onda prvi put vraćali SDP natrag u pregovore ako smo od početka znali da nećemo s njima – zanimalo je Kovačića. Dan poslije, nakon što su i javno prekinuli pregovore s koalicijom Hrvatska raste, Most je navodno glasovao hoće li vratiti HDZ u pregovore ili se odmah ide na nove izbore. Želja za desnom opcijom ili pak želja za čuvanjem osvojenih mandata ipak je pobijedila.

Protiv povratka HDZ-u navodno su, uz Ivana Kovačića, glasovali i Miroslav Šimić, Tomislav Panenić, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak i Josip Katalinić, no bez obzira na to što su se protivili povratku, ostali su uz Most i nakon dogovora o suradnji.

>>'Ako je mandatar donio barem 76 potpisa, predsjednica je postupila sukladno Ustavu'

>>Tihomir Orešković: Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu vladu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar juricamesko
juricamesko
20:58 23.12.2015.

Most je na kraju ispravno odabrao i po ljudskoj,političkoj ali i svjetonazorskoj strani.nadam se da će uvidjeti da ih Hdz na čelu s Karamarkom neće razbijati i da će imati dugu i plodonosnu suradnju na radost i boljitak svih građana Hrvatske.

BK
B Kosa
21:53 23.12.2015.

od pocetka je se znalo da petrovu i mostu nije apsolutno mjesto u SDP u jer tamo je se nakupilo svega, samo zbog fotelja i lake zarade, njima nije do hrvatske. Vrijedaju domoljubne hrvate sa fasisti i rasisti i crnokosuljasi

Avatar abakus
abakus
08:10 24.12.2015.

Ne shvaćam čemu ovakvi komentari? Nikome u Hrvatskoj novi izbori nisu bili nešto za čime se trebalo čeznuti: Kao prvo, oni koštaju, a kao drugo jako bi produžili ovu agoniju i važne odluke u međuvremenu bi bile na čekanju. Prema tome, ako se ikako mogla sastaviti zadovoljavajuća Vlada, trebalo je ići na tu opciju. MOST je to i napravio. I ne samo to: Danas imamo za mandatara čovjeka kakvog smo samo mogli priželjkivati i daleko bolju i kompetentiju osobu za to mjesto od onih imena koje su mediji vrtjeli ovih dana za to mjesto. Ovo je odličan izbor, a problem u njemu vide samo uhljebi (koji su u velikoj većini lijeve orijentacije i po njoj su i uhljebljeni) kojima će ovaj čovjek, sudeći po onome što je napravio u Plivi, gadno zagorčati život. To možemo samo pozdraviti. Nakon jučerašnjeg dana svi kojima je stalo do Hrvatske mogu odahnuti i reći: Ima nade za Hrvatsku! Nadajmo se samo da tu nadu neće uspjeti potkopati lijevi zajedno sa medijima (koji su u našoj zemlji praktički u potpunosti u njihovim šakama, pogotovo HRT s kojeg je sinoć upravo curio otrov).