Zatvorenik s Bilica

Kristian molio za milost pa preminuo od straha: 'Pustite me, neću to više učiniti'

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
zatvor bilice (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
zatvor bilice (1)
Autori Vecernji.hr, Hina
29.08.2019.
u 09:59
Svakako ću u ime obitelji zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu jer je očigledno da je došlo do greške, kazao je odvjetnik Ljubičić.
Pogledaj originalni članak

Obdukcija na tijelu 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha, doznaje se u bolnici.

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen. 

Iako odvjetnik koji zastupa obitelj, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije u razgovoru za Hina kazao je kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
zatvor bilice

"Mi smo pretpostavljali da će uzrok njegove smrti biti posljedica straha, psihička bol i uvjeti u kojima je boravio u zatvoru. Rezultat obdukcije mi još nije uručen, a on još nije ni cjelovit. Svakako ću u ime obitelji zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu jer je očigledno da je došlo do greške", kazao je odvjetnik Ljubičić.

Preminuli 18-godišnjak je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se. Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu. Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi.

– Osjećam se krivim i žao mi je što se to dogodilo. Kad biste me sada pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio. Obećavam kako se ništa slično neće ponoviti. U istražnom sam zatvoru četiri mjeseca i uzimam propisanu terapiju – kazao je Kristian sucu, piše Slobodna Dalmacija.

U trenutku kada je izgovarao te riječi, Kristian je već proživio agoniju boravka na Bilicama tijekom četiri mjeseca, gdje se noćima tresao u krevetu od straha od okruženja u kojem se nalazio.

Tijekom tog perioda tri je puta bio hospitaliziran u Zagrebu u Bolnici za osobe lišene slobode zbog suicidalnih misli, te se tamo jednom i izrezao po podlakticama. Zdravstveno stanje već mu je tada bilo ozbiljno narušeno i Kristian je praktički molio za milost.

Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo. Na tijelu je imao modrice ispod trbuha i na preponama koje je primjetio njegov otac. 

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

DU
Deleted user
10:15 29.08.2019.

Nakon što sam sve pročitao nisam više siguran da je preminuli u ovoj priči jedini psihički bolesnik.

DU
Deleted user
11:52 29.08.2019.

Ispadne da bolesni piromanček potpalio par maslina i platio životom, a oni koji su popalili milijarde šeću na slobodi i uživaju u plodovima svojih nečasnih radnji..

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:28 29.08.2019.

Na takvima se pravosuđe iživljava ?