Kolumna

Zašto vatikanska financijska policija nema ugovor o razmjeni podataka i s Hrvatskom?

Foto: STEFANO SPAZIANI/NEWSCOM
Zašto vatikanska financijska policija nema ugovor o razmjeni podataka i s Hrvatskom?
18.06.2022.
u 17:09
U intervjuu za Vatican News, objavljenom baš na Svetog Antu, predsjednik ASIF-a Carmelo Barbagallo rekao je da je vatikanska uprava za financijsko praćenje lani zaprimila 104 izvještaja o sumnjivim financijskim aktivnostima
Pogledaj originalni članak

Dok smo se mi na blagdan sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj brojnim i posjećenim proslavama radovali i slavili toga najpopularnijeg sveca cijeloga svijeta, Vatikan je u javnost pustio izvještaj svojeg financijskog inspektorata, koji bismo u slobodnom prijevodu mogli nazvati "vatikanskom financijskom policijom".

U intervjuu za Vatican News, objavljenom baš na popularnog sv. Antu, predsjednik ASIF-a (Nadzornog i financijskog tijela za informacije) Carmelo Barbagallo rekao je kako vatikanska uprava za financijsko praćenje lani zaprimila 104 izvještaja o sumnjivim financijskim aktivnostima, što je više u odnosu na 2020., kada je bilo prijavljeno 89 "sumnjivih aktivnosti". Godišnje izvješće, sastavljeno na 35 stranica (i dostupno javnosti na web-stranicama, dakako), navodi da "što se tiče financijskih obavještajnih aktivnosti, ASIF-ova Financijsko-obavještajna jedinica (FIU) zaprimila je 2021. godine 104 prijave sumnjivih aktivnosti, od kojih je 98 od obveznika (IOR, tj. nekadašnja Vatikanska banka), pet među vatikanskim vlastima i te jednu kod neprofitne organizacije". No nisu, kako kažu, zaprimljena izvješća koja su izravno ili neizravno povezana s financiranjem terorizma, što je također jedna od zadaća ove "vatikanske financijske policije".

Zbog svega toga ASIF je podnio 21 izvješće Uredu promotora pravosuđa, što je najveći broj zabilježen u posljednjih pet godina! Sve to govori da je plan pape Franje da se uhvati u koštac s financijsko-korupcijskom hobotnicom u Vatikanu donio goleme plodove. Doduše, ovo vatikansko tijelo ustrojio je papa Benedikt XVI. "motu propriom" još 2010. pod nazivom AIF (Tijelo za financijske informacije), a papa Franjo već 2013. inicirao je promjenu njegova statuta i njegovom odlukom iz prosinca 2020. postaje ključno tijelo za nadzor vatikanskih financija. Nadzorno i financijsko informacijsko tijelo (Autorità di Supervisione e Informazione Finanziaria – ASIF), po svojoj definiciji, nadležno je tijelo Svete Stolice i države Grada Vatikana za nadzor i uredbu usmjerenu na sprečavanje i suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma te za financijsku inteligenciju, kao i za bonitetni nadzor i regulaciju onih subjekata koji obavljaju financijsku djelatnost na profesionalnoj osnovi.

U središtu pozornosti mu je nekadašnja Vatikanska banka, tj. današnji IOR, u kojemu je papa Franjo pronašao brojne nepravilnosti i koji je bio na glasu kao "praonica novca", u čemu su sudjelovali mnogi visoki prelati i svećenici. "Ovdje su i oni iz IOR-a", izjavio je papa nekoliko tjedana nakon svojega ustoličenja, na jutarnjoj misi na kojoj sudjeluju i zaposlenici vatikanske banke. "Oprostite, sve je potrebno, uredi su potrebni… i dobro. No potrebni su u određenoj mjeri… Kada organizacija postane samoj sebi svrhom i Crkva, jadnica, postane nevladina organizacija… to nije put." Nakon tih njegovih riječi krenula je munjevita akcija demontaže financijske i parafinancijske mreže u Vatikanu, čime se Franjo, kako tvrde poznavatelji, uopće nije htio baviti u prvoj, nego tek u drugoj ili trećoj godini svojega mandata.

U svojem intervjuu na sv. Antuna predsjednik ASIF-a Carmelo Barbagallo pozdravlja i "povoljan ishod" izvješća Moneyvala za 2021., tijela Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca, kojega je Vatikan s nestrpljenjem iščekivao. Barbagallo veli kako je Moneyvalova revizija "od temeljne važnosti za djelovanje i financijski ugled jurisdikcija koje ga se pridržavaju" te da bi "eventualna negativna procjena imala posljedice na put transparentnosti koji je davno poduzela Sveta Stolica, a također bi riskirala i kompliciranje financijskih odnosa institucija poput IOR-a ili APSE-a s njihovim inozemnim kolegama".

Sve ovo govori da se Vatikan i vrh Katoličke crkve ozbiljno bavi prijašnjim financijskim propustima i sprječava buduće. To su neoborivi argumenti svima onima koji tvrde kako je Crkva netransparentna institucija tj. najnetransparentnija upravo po pitanju financija. Štoviše, kažnjavaju se propusti, pa su René Brülhart i Tommaso Di Ruzza, bivši predsjednik i direktor AIF-a, nalaze se među deset osoba kojima se trenutačno sudi u Vatikanu zbog optužbi za financijske zloporabe. Brülhart je optužen za zloporabu položaja, a Di Ruzza za zloporabu položaja i kršenje tajne dužnosti.

Zanimljivo je napomenuti i da vatikanski ASIF ima ugovorenu razmjenu financijsko-obavještajnih informacija na međunarodnoj razini te memorandume i sporazume s brojnim državama, tj. s njih 60. Među kojima su npr. i Albanija i Srbija, Rusija i Slovenija, Honduras i SAD. No na popisu nema i Hrvatske. Zašto? Tj. gdje potražiti odgovor? U Vatikanu ili kod nas. 

DETALJNI POVIJESNI ZAPISI

Što čuvaju vatikanski arhivi o Hrvatskoj i SFRJ: Radić, kralj Aleksandar i Tito željeli su ‘hrvatsku narodnu crkvu’

Arhiva koji čuva Vatikan, možemo reći, praktički je cijela memorija zapadne civilizacije. Pogotovo, onu što se tiče starijih razdoblja njezine prošlosti, ali isto tako nimalo ne zaostaje ni građom koja upućuje na suvremenija razdoblja. Crkveni izvori u tom arhivu nude raskošan opis političkih i društvenih kretanja, ništa manje siromašan od onih izvora koji se nalaze dostupni u državnim arhivima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar tarana
tarana
19:36 18.06.2022.

Zašto? Pa zna se da naši prelati žive od milostinje i lemojzine i da dan preživljavaju sa samo jednim dolarom kao stanovnici Burkine Fasso.

ST
Stipan
20:20 18.06.2022.

Neće se valjda otkriti Bozanovicevi milijuni.