ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU

Donosimo vam kalendar sezonskog voća i povrća za naše podneblje kako bi mogli izabrati najsvježije namirnice

SPAR
SPAR
31.03.2020.
u 13:10
Svi znamo da su nam voće i povrće potrebni svakodnevno, a posebno tijekom njihove prirodne sezone rasta kada su puni okusa i hranjivih tvari
Pogledaj originalni članak

Većina nas se svaki dan pita, što ćemo sutra kuhati za ručak? Neki već od ranog jutra maštaju o ručku ili večeri, a recepti sa raznih kulinarskih showova su postali nezaobilazna tema jutarnje kave. Uz to, postavlja se vječito pitanje, što i koliko jesti dnevno da budemo prvenstveno zdravi, a onda i siti te po mogućnosti da održavamo kilažu? To su pitanja s kojima se svi susrećemo u životu.

Jesti zdravo je ustvari lakše nego što većina misli, samo je potrebno manjim koracima promijeniti neke prehrambene navike  i postepeno uvoditi promjene. Ipak, najveća i najvažnija promjena koju možete odmah uvesti u svoju prehranu su zdrave i domaće sezonske namirnice.

Zašto sezonske namirnice?

Sezonska hrana raste u svojem prirodnom podneblju i u prirodnim uvjetima, i tako već stoljećima. Tako uzgojena hrana je u pravilu najzdravija, sadrži najviše hranjivih nutrijenata i bogatijeg je okusa. Uz to, voće i povrće koje su uzgaja prirodno u doba godine koje je predviđeno za to zahtjeva puno manje ulaganja od strane proizvođača, što se odražava u konačnoj cijeni proizvoda. Zdravlje je ipak na prvom mjestu, a za uzgoj sezonskih namirnica potrebna je manja količina raznih pesticida i kemikalija, zbog čega su te namirnice puno zdravije i prikladnije za sve uzraste. Zbog svega toga su sezonske namirnice dobre za naše zdravlje, ali i novčanike.

Ne moramo spominjati koliko su npr. domaće lubenice slasnije u srpnju i kolovozu nego one prve koje dolaze već u svibnju. Isto vrijedi i za ostale namirnice o kojima nekada i ne razmišljamo, pogotovo o povrću.

Što jesti i kada?

Sigurno već znate da bi trebali jesti raznoliko povrće i voće – crveno (jabuke ili rajčicu), narančasto (mrkvu), zeleno (salatne krastavce ili salatu). Vašim obrocima slobodno dodajte i voće kao glavno jelo ili prilog, a konzumirajte ga i kao desert. U pravilu, što je vaš tanjur šareniji, veća je vjerojatnost da ćete jelom unijeti sve potrebne nutrijente tj. vitamine, minerale i vlakna koje vaše tijelo treba.

Kako bi vam olakšali izbor sezonskih namirnica, donosimo vam kalendar sezonskog voća i povrća za naše podneblje kako bi mogli izabrati najsvježije namirnice za vaša jela.

SPAR

SPAR Hrvatska, nakon dugogodišnje uspješne suradnje s hrvatskim dobavljačima voća i povrća, prije dvije godine pokrenuo robnu marku Vrtovi Hrvatske s 30-ak domaćih dobavljača i OPG-ova, kako bi kupcima ponudio 100 posto domaće voće i povrće. Svi proizvodi marke Vrtovi Hrvatske u SPAR i INTERSPAR trgovinama prigodno su obilježeni oznakom 100% DOMAĆE voće i povrće, kako bi kupci lakše uočili i odabrali svježe hrvatske proizvode. 

Sadržaj omogućio SPAR

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr