Kolumna

Zašto će Brexit vrlo brzo postati Brino

Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Brexit
Foto: Tomislav Krasnec
Brexit - prosvjed u Londonu
Foto: PA Images/PIXSELL
Brexit
10.11.2019.
u 16:10
Simon Kuper u Financial Timesu objašnjava zašto će se tzv. izlazak Londona iz EU zvati Brino
Pogledaj originalni članak

Brexit će biti samo po imenu (Brexit in name only) iliti Brino. Velika Britanija će samo formalno napustiti EU, ali u biti ostat će unutar jedinstvenog tržišta. A, na idućim parlamentarnim izborima pobijedit će Boris Johnson, odnosno Konzervativna stranka. Simon Kuper u Financial Timesu objašnjava zašto će se tzv. izlazak Londona iz EU zvati Brino.

Uzmimo da Johnson pobijedi na izborima i zatim da dobije prolazak dogovorenog Brexita u Parlamentu. Tada će morati ostvariti obećanja, odnosno uvesti niske poreze (low tax), niske cijene (low cost) i nisku, slabu, regulaciju (low regulation). Velika Britanija, primjerice, neće moći konkurirati Kini ili Vijetnamu niskim cijenama. London neće moći imati poseban sporazum sa SAD-om o uvozu, što bi htio pojedinim europskim zemljama nametnuti Donald Trump, jer bi u tom slučaju Otok bio preplavljen američkim proizvodima koji nisu sukladni britanskim standardima.

London šalje dodatne diplomate u veleposlanstva u 27 zemalja EU kako bi sa svakom posebno potpisao neki trgovinski sporazum, ali neće moći razbiti jedinstveno tržište. Englezi neće moći ući u pojedine europske države, a da se ne pridržavaju europskih pravila. U tim pokušajima stvaranja novih odnosa doći će se do kraja 2020., odnosno do kraja roka za tranziciju. Čvorovi neće biti raspleteni, pa će se odlučiti produžetak tranzicije, pa novi produžetak i tako će nastati Brino.

EU to odgovara. Velika Britanije će i dalje plaćati svoju kvotu u europskom proračunu i trgovina će se nastaviti kao i sada. Englezi će ostajati, dakle, u EU kao, a pravit će se da su izašli. Zbog toga će se Brexit zvati Brino. Ima još jedna negativnost za London. Bit će u jedinstvenom tržištu, ali više neće sudjelovati na sastancima na kojima se donose odluke. Britansko samoranjavanje bit će potpuno ispunjeno, drži Kuper.

A, da će pobijediti Johnson, objašnjava politolog Matthew Goodwin u knjizi “Nacionalni populizam: Pobuna protiv liberalne demokracija” u kojoj drži kako Britanci, pomalo elitisti, ne trpe laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna, koji propovijeda da bi pošta, željeznica i ostale usluge trebale biti državne. Protuelitizam neće pobijediti u Velikoj Britaniji, ali autolezionizam hoće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KI
kuka_i_motika
18:55 10.11.2019.

Raspast ce se samo VB, jer ce Skotska postati neovisna!

MA
master58
22:10 10.11.2019.

smrt E U sloboda narodu ,dosta ropstva i iskoristavanja

Avatar Uikančina
Uikančina
18:31 10.11.2019.

Silvije baš ne odustaje ! Ne može se pomiriti s početkom raspada EUrupe te se kao očajnik hvata za svaki nagovještaj mogućnosti njezinog očuvanja.