NEOBIČAN SLUČAJ

Zarazio sam sebe: Muškarac 'njušio' čarape nakon nošenja pa završio u bolnici

Foto: Pixabay
Zarazio sam sebe: Muškarac 'njušio' čarape nakon nošenja pa završio u bolnici
27.09.2020.
u 16:35
Peng se naposljetku posve oporavio, iako je nejasno zašto je razvio takvu bizarnu naviku, a slučaj je tek nedavno ušao u medicinske anale iako se dogodio prije gotovo dvije godine.
Pogledaj originalni članak

Zbog navike 'njušenja' nošenih čarapa, 37-godišnji muškarac je hospitaliziran. Naime, Kinez imenovan samo kao Peng, primljen je u bolnicu u Zhangzhouu na jugoistoku Kine nakon što je počeo je osjećati bolove u prsima. 

Obavljen je rendgen kako bi se utvrdio uzrok bolova i pratećeg kašlja, a dijagnosticirana mu je gljivična infekcija pluća i zadržan u bolnici na liječenju, dok su liječnici utvrdili pomalo neobičan uzrok.

Medicinari su uzeli njegovu anamnezu te medicinsku povijest i otkrili da je njegovo stanje najvjerojatnije uzrokovano njegovom navikom mirisanja nošenih čarapa na kraju dana.

Gljivična infekcija koju je razvio na nogama prenijela se u pluća kad je njuškao čarape, unoseći pritom u tijelo spore gljivica, prenosi IFL Science.

Prije nego se ljudi uspaniče jer su i sami 'onjušili' svoje čarape da utvrde koliko su prljave ili čiste, liječnici ističu da je ovakav scenarij doista malo vjerojatan. Brzinsko mirisanje čarapa ne bi trebalo uzrokovati hospitalizaciju, već je riječ o dugotrajnoj i čestoj navici te spletu nesretnih okolnosti kao i gljivičnog oboljenja, utvrdili su liječnici.

- Infekcija se također može pripisati nedostatku pacijentovog odmora jer je kod kuće imao malo dijete te loše spavao, zbog čega mu je pao imunitet - rekla je doktor. 

Peng se naposljetku posve oporavio, iako je nejasno zašto je razvio takvu bizarnu naviku, a slučaj je tek nedavno ušao u medicinske anale iako se dogodio prije gotovo dvije godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
16:50 27.09.2020.

Ma to je korona: eto, toliko je opasna i zarazna da se prenosi i prek smrdljivih čarapa... Kaj ne lepi moji koronaši?

CR
crocro
06:01 28.09.2020.

"Rekla je doktor", jeli ovo neznanje pravopisa, namjerno ili pogrešno tipkanje a neprovjeravanje napisanog. U svakom slučaju nije lijepo za pročitati. Ako se radi o pogrešci u tipkanju, onda svakako treba pročitati prije nego se pritisne tipka "enter" ili tipka "pošalji".

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:03 28.09.2020.

U Engleskoj su djeci liječili prehladu tako da bi im vezali smrdljive čarape ispod nosa.