MAKEDONIJA

Započelo suđenje za teroristički napad u Kumanovu

Foto: Reuters/PIXSELL
Započelo suđenje za teroristički napad u Kumanovu
08.12.2015.
u 11:19
Na optuženičkoj klupi nalazi se 29 osoba koje su najvećim dijelom Albanci s Kosova
Pogledaj originalni članak

Sedam mjeseci nakon krvavih obračuna u kumanovskom naselju Divo u Skopju je započelo suđenje osobama koje su optužene za terorizam. Na optuženičkoj klupi nalazi se 29 osoba koje su najvećim dijelom Albanci s Kosova.

Kako prenose mediji prilikom suđenja moglo je se čuti i kako je skupina bila praćena posebnim istražnim mjerama što je potvrdilo i tužiteljstvo. Rečeno je kako su poslije napada na karaulu u selu Gošince, kada je bila ukradena velika količina naoružanja i sukoba u Kumanovu, prikupljeni biološki tragovi koji su usporednom analizom u suradnji sa vlastima na Kosovu i preko forenzičke istrage potvrdili da su isti ljudi bili na oba mjesta gdje se pucalo na policiju. U isto vrijeme okrivljeni nisu priznali optužbe za terorizam za što ih se tereti.

Prema njihovoj obrani policija je napala njih pri čemu su se oni samo branili. Odvjetnici okrivljenih kažu i kako imaju dokaz da je policija imala nalog da izvrši pretres kuća kao i da nalog za pretres ne postoji u dokaznom materijalu. Prigovaraju i kako optuženi ne mogu da govore jer ih je policija tukla kao i da im nije bila pružena niti medicinska pomoć. Ukazuju i da nisu saslušali policajci koji su trebali da kažu s kakvom namjerom, kada i zašto je policija ušla u kumanovsko naselje gdje je došlo do sukoba.

Sud u Skopju nakon što je saslušao argumente obrane treba u roku od osam dana donijeti odluku hoće li prihvatiti tužbu tužiteljstva ili će je vratiti na dalju doradu. Makedonski mediji izvijestili su i o iznimno jakim mjerama osiguranja koje je pratilo početak suđenja. Svaki od okrivljenih u sudnici je bio u lisicama, a uz pripadnike pravosudne policije na zahtjev istražnih organa za svakoga od optuženih bila su angažirana i po trojica pripadnika MUP-a u civilu koji su ih pratili i do toaleta. Oko suda se moglo vidjeti niz pripadnika naoružanih specijalaca, a sve vrijeme zgradu suda i okolice nadlijetali su helikopteri.

U proljetnom sukobu policije i terorista u Kumanovu poginulo je osam policajaca dok ih je više od 30 ozlijeđeno.

>> U Makedoniji uhićeni suradnici terorističke skupine

>> Kumanovo dan poslije: Potresne fotografije nakon krvave bitke

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IB
ibiza
11:49 08.12.2015.

dozivotna robija amen

Avatar rashomonn
rashomonn
12:03 08.12.2015.

Sećam se dočeka u Prištini koji je priređen tim teroristima nakon njihovog upada i terora u Makedoniji. Eu je primorala makedonsku vladu da ih vrati na Kosovo gde im je priređen svečani doček,načinjen je špalir od albanskih zastava ispod kog su oni prolazili ,kao heroji su dočekani.Ali nešto ne mogu da se setim reakcije zvaničnog Pariza.Pretpostavljam da životi makedonskih policajaca nemaju veliku vrednost u njihovim očima.

Avatar superhik74
superhik74
18:01 08.12.2015.

Cija je ono baza "Bondsteel" na Kosovu. Hmmm....smjena rezima izgleda nije uspjesno izvedena ovaj put. Nema veze, pokusati ce ponovno.