Akcija Europola i Olafa

Zaplijenjeno rekordnih 360 tona lažnih pesticida

Foto: Marijan Susenj//Pixsell
Zaplijenjeno rekordnih 360 tona lažnih pesticida
21.07.2018.
u 08:11
U Hrvatskoj je oduzeto oko 4,5 tona ilegalno unesenih sredstava za zaštitu bilja iz BiH, no taj je problem puno izraženiji, kažu u CROCPA-i.
Pogledaj originalni članak

Rekordnih 360 tona ilegalnih i lažnih pesticida, dovoljnih da pokriju 48.000 četvornih kilometara (što je približno površina Velike Britanije), zaplijenjeno je ovih dana u Europolovoj akciji Silver Axe III (Srebrna sjekira).

Tijekom 20 dana akcije usredotočene na prodaju i stavljanje na tržište krivotvorenih pesticida, uključujući kršenja prava intelektualnog vlasništva, Europol je uz podršku Olafa “češljao” morske i zračne luke, granične prijelaze te proizvodnju i skladišta u 27 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. Prema izjavama iz CROCPA-e za AgroBiz, u Hrvatskoj je zaplijenjeno oko 4,5 tona ilegalno unesenih sredstava za zaštitu bilja iz BiH.

No mišljenja su da je taj problem puno izraženiji i vrijedan pozornosti svih u državi. Paul Maier, ravnatelj Opservatorija za kršenje prava intelektualnog vlasništva, kazao je kako industrija EU svake godine zbog krivotvorenih pesticida izgubi 1,3 milijarde eura, a time i 2600 radnih mjesta. To je, međutim, samo ekonomski trošak. Lažni i nedopušteni pesticidi mogu imati štetne učinke i na prehrambeni lanac, a time i na zdravlje i sigurnost potrošača.

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
voće i povrće
Foto: Robert Anić/PIXSELL
voće i povrće
Foto: Robert Anić/PIXSELL
voće i povrće
Foto: Robert Anić/PIXSELL
voće i povrće

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.