uzbuna

Zapad Kolumbije prekriven pepelom, erupcija vulkana moguća

Foto: Reuters/PIXSELL
vulkan u kolumbiji
30.05.2012.
u 09:15
Zbog pepela koji je prekrio zapad Kolumbije zatvorena je nekolicina zračnih luka, a stanovnicima je preporučeno da pri izlasku iz domova nose maske
Pogledaj originalni članak

Više od 25.000 ljudi poginulo je u erupciji kolumbijskog vulkana Nevado del Ruiz prije 27 godina, a jučer su lokalne vlasti, nakon što je vulkanski pepeo zasuo naselja zapadne Kolumbije, podigle razinu uzbune sa žute na narančastu čime su građane upozorili da se moguća, ali ne i sigurna, erupcija vulkana očekuje u idućih nekoliko tjedana.

Vulkan od utorka izbacuje pepeo, i to u visini od jednog kilometra, a razina uzbune koja je mjesecima bila narančasta, odnosno na drugom stupnju razine opasnosti, početkom svibnja spuštena je na žutu da bi opet jučer bila vraćena na narančastu, javlja Reuters.

Zbog pepela koji je prekrio zapad Kolumbije zatvorena je nekolicina zračnih luka, a stanovnicima je preporučeno da pri izlasku iz domova nose maske kako im pepeo ne bi ušao u dišne puteve. Bez obzira na opasnost, stručnjaci iz seizmološkog centra u Manizalesu uvjereni su da ipak neće biti erupcije lave.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.