USKRSNA POŠILJKA

Iz Kine stiglo prvih 60 tona zaštitne opreme: Sva roba je certificirana

Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH
12.04.2020.
u 07:56
Kroz idući period održavat će se kontinuirani lanac nabave i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava i ostalih službi
Pogledaj originalni članak

Gotovo 60 tona zaštitne opreme - maska, štitnika za lice, zaštitnih odjela, naočala, rukavica, beskontaktnih toplomjera,.. - danas ujutro stiglo je u Hrvatsku izravnim letom iz Kine.

Hrvatska je već ranije od Kine nabavila 12,5 tona opreme, no današnje slijetanje teretnog zrakoplova Boeing 747 s 600 kubičnih metara tereta u zagrebačku zračnu luku oko 10 sati označava početak uspostavljanja zračnog mosta između dvije države, dogovoren i u posljednjem telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića s kineskim kolegom Lijom Keqiangom.

Tako će se izravnim letovima iz Šangaja u Zagreb kroz idući period održavati kontinuirani lanac nabave i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava i ostalih službi, a za distribuciju opreme zadužen je Stožer civilne zaštite. Uz kupljenu opremu, dopremljena je i je donacija kineske vlade, kao i donacija hrvatske zajednice Crvenom križu.

Hrvatska se fokusirala na kupovinu izravno - bez posrednika -  od dvije velike kineske kompanije pod ingerencijom države, u prvom redu Meheco, ali i Sinopharm, a sve kao rezultat dogovora na najvišoj političkoj razini. Dobri odnosi dviju država potvrđeni su i pri posljednjem razgovoru Plenkovića i Lija te je upravo kineska vlada preporučila kompanije za suradnju i nabavu koja se u Hrvatskoj vodila izravno iz Ureda premijera.

Taj politički konsenzus na najvišoj razini kojim se trasirao put za nabavu najvažniji je osigurač od neželjenih događaja, kojih ne nedostaje u posljednje vrijeme. Naime, zaštitna oprema je u vrijeme pandemije novog koronavirusa postala više nego dragocjena roba te, kako to već biva, otvorila vrata raznim preprodavačima, prodavačima robe upitne kvalitete, kao i "modernog piratstva", kad države jedna drugoj otimaju kuljenu robu.

Foto: Vlada RH

Tako je Njemačka nedavno ostala bez pošiljke maski  koju su u Bangkoku "preusmjerili" u SAD, nakon čega je i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorila s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom direktnu kupovinu od proizvođača, dok se u susjednoj Sloveniji vodi rasprava o tome preko koga je naručena zaštitna oprema koja nikada nije stigla na odredište.

Da bi se rizik sveo na minimum, uz politički konsenzus, te kupovinu bez posrednika od provjerenih kompanija, s kojima Hrvatska već i ima suradnju, Hrvatska je i unajmila zrakoplov od kompanije SF Cargo Airlines za izravnu dopremu opremu iz Šangaja u Zagreb, bez stajanja ili prekrcavanja.

Što se tiče kvalitete robe, ona je potvrđena certifikatima. Iz vlade su koordinirali rad institucija, Ministarstva zdravstva i Agencije za lijekove, kako bi se pribavila dokumentacija o medicinskim proizvodima kako bi bili sigurni  da udovoljavaju našim zahtjevima.

Osim toga, od 1. travnja u Kini je na snazi  nova regulativa o izvozu medicinske opreme po kojoj se roba ne može izvesti ako nema odgovarajuće certifikate i ako ih primatelj izrijekom ne prihvati. Da bi Hrvatska zaista i dobila ono što je platila, nadgledalo se i ukrcavanje a špediter je, primjerice, redovno slao fotografije robe.

Ured predsjednika izravno je uključen u nabavu te je koordinirao rad institucija, ministarstava te veleposlanstva u Pekingu, koje je pomagalo na terenu oko povezivanja s kompanijama i špediterima, prikupljanja ponuda za zrakoplove i snalaženja na kineskom tržištu.

Nabava opreme dolazi slijedom Vladine odluke od 17. ožujka o i korištenju robe strateških robnih zaliha, a vrijednost robe i trošak prijevoza je gotovo šest milijuna dolara

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

DU
Deleted user
08:36 12.04.2020.

Kinezi su napravili lockdown u Wuhanu ali su dozvolili internacionalne letove. Uz to su hordali PPE opremu koji su kupovali po cijelom svijetu i sad ih velikodusno poklanja/prodaje. Koja smecad, kad se ovo sve zavrsi kineska vlada mora snositi posljedice

SC
schwertransport
08:22 12.04.2020.

Da se mene pita trenutno nista nebi iz kine smjelo uci u Hr...ako jedna tekstilna firma iz nase zemlje nemoze u tjedan dana sasit maski za nase potrebe (i onako ih vecina ima) onda i nismo za drugo nego da pokrepamo.

DO
DomagojKrnjak
10:59 12.04.2020.

A zašto kupujemo kinesko? Nemamo domaće? Nemamo europsko? Vrijeme da se (opet) zapitamo tko to i kako vodi državu i EU.