IZBORI U SVIBNJU

Za šefa HLK zasad pet kandidata od kojih su troje bili bliski suradnici

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Za šefa HLK zasad pet kandidata od kojih su troje bili bliski suradnici
24.04.2019.
u 06:45
Liječnički izbori raskolili su nekadašnje suradnike i liječnike koji su pokretali Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika
Pogledaj originalni članak

Do kraja tjedna otvorene su prijave za kandidaturu za novo vodstvo Hrvatske liječničke komore, a dosad se za mjesto predsjednika te krovne liječničke organizacije spominje pet kandidata. Ono što ove “liječničke izbore” čini posebno zanimljivima jest da su od pet trenutačnih kandidata za šefa Komore njih četvero dio bivše, odnosno aktualne strukture te organizacije.

Dr. Goluža se ponovno kandidira

Svoju kandidaturu potvrdio nam je dr. Trpimir Goluža koji je, podsjetimo, prošlog ljeta smijenjen s mjesta predsjednika HLK na izvanrednoj skupštini. Njegov dotadašnji prvi dopredsjednik dr. Krešimir Luetić nastavio je voditi Komoru kao vršitelj dužnosti predsjednika te nam je i on potvrdio kako se sada kandidira za mjesto predsjednika.

U utrku se uključila i dr. Ada Barić Grgurević, trenutačna potpredsjednica HLK i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika iz koje su, da tako kažemo, potekli svi ovi nabrojeni kandidati, a danas konkurenti. Kao osnivač i prvi predsjednik HUBOL-a dr. Goluža tu je funkciju napustio odlaskom na mjesto predsjednika Hrvatske liječničke komore u kojoj su svoju funkciju i ulogu imali i ostali gore spomenuti kandidati.

Međutim, kandidature jasno dokazuju njihov raskol o kojemu, neslužbeno, cirkulira niz svakojakih pojedinosti pa tako i ona da je dio članova Izvršnog odbora HUBOL-a prijavljen Časnom sudu te udruge nakon što se nisu usuglasili oko izbora svojeg kandidata za komorske izbore.

Stoga u konačnici, iako je rok za predaju kandidatura i dalje otvoren, HUBOL praktički daje svoja tri kandidata, nekadašnje najbliže suradnike, za mjesto predsjednika Hrvatske liječničke komore. Tko od njih što nudi liječnicima koji bi ih trebali i izabrati na tu poziciju, čut će se nakon što se zatvori mogućnost prijave kandidature i potvrde one prijavljene, za što je trebalo prikupiti sto potpisa liječnika.

Potpise za kandidaturu prikupio je dr. Trpimir Goluža koji nam je potvrdio kako je u pet dana prikupio oko 600 potpisa od liječnika iz različitih dijelova zemlje.

– Odlučio sam se kandidirati jer to smatram svojom obvezom, da kompletnom članstvu stavim na stol sve ono što sam radio u prethodne tri godine. Puno je liječnika svjesno da ovo što mi se dogodilo nije u redu ni s ljudske ni s kolegijalne strane i tražili su me da se kandidiram jer su svjesni da je način na koji sam vodio Hrvatsku liječničku komoru nešto što im garantira da će se i u budućnosti štititi interesi liječnika – komentirao je dr. Goluža, čiji je zamjenik dr. Ante Čizmić.

Sindikat ne podržava nikoga

Svoju kandidaturu potvrdio nam je i dr. Luetić, koji je za mandata dr. Goluže bio prvi dopredsjednik HLK, a na njegovoj listi sada je zamjenica dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

– Prikupljam potpise podrške i mogu potvrditi da mi je zamjenica dr. Vikica Krolo – komentirao je dr. Luetić, v.d. predsjednika HLK.

To troje kandidata bez sumnje ove liječničke izbore čini temom ne samo među liječničkom strukom. Izuzev njih dosad su svoju namjeru za kandidiranje istaknuli dr. Hrvoje Tomasović i dr. Miran Cvitković koji je također imao određenu funkciju u prošloj vladajućoj garnituri HLK čijeg je Izvršnog odbora i dalje član.

Izborima koji su krajem svibnja tek predstoji kampanja, a dosad se javno oglasio jedino Hrvatski liječnički sindikat, ogradivši se od kolektivne podrške ijednom od kandidata dodajući kako mole kolegice i kolege da “ne dovode u zabludu izjavama da iza nekog od kandidata stoji Hrvatski liječnički sindikat”

Napadnut liječnik u KB Dubrava

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
doktorica
20:25 24.04.2019.

samo ne Goluža!