Šaputanje Vesne Pusić

'Najosjetljiviji su dužnici u švicarcima? Ne'š ti najosjetljivije'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada
21.11.2013.
u 12:14
Ministri su odlučili da se iz proračunske zalihe izdvoji 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.
Pogledaj originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni Zakon o potrošačkom kreditiranju prema kojem će kamata na stambene kredite u švicarcima biti 30 posto niža, odnosno 3,23 posto, po izračunu HNB-a.

– Ova vlada pokazala je socijalnu osjetljivost. Kamo sreće da je zakon postojao 2009. godine – rekao je pomoćnik ministra financija Boris Lalovac i dodao kako je Hrvatska udruga banaka odustala od postupaka pred sudovima.

– Dobili smo jasne parametre od HNB-a za sljedećih 13 godina. Kamatne stope na kredite u švicarskim francima iznosit će 3,2 posto od 1. siječnja 2014. godine – rekao je Lalovac. Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na snimci Vlade uhvaćena je kako šapuće. – Najosjetljiviji oni koji imaju kredite u švicarcima? Ne'š ti najosjetljivije – kazala je Pusić nakon što je pomoćnik ministra predstavio prijedlog.

"Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili"

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem će glavni državni odvjetnik u slučajevima u kojma će zastupati imovinske interese Hrvatske o njima morati slati obavijest ministru pravosuđa. Uvest će se i obveza tužiteljima da u određenim rokovima riješe kaznene prijave. Izmijenit će se i odredbe o tajnosti podataka.

Ministar Orsat Miljenić predstavio je izmjene Zakona o državnom odvjetništvu. – Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili – rekao je ministar Orsat Miljenić. – Vrlo je važna izmjena postupanja u građanskim stvarima Državnog odvjetništva. Dosad nismo imali informacije o tim predmetima. Sada ćemo moći dati svoje mišljenje – rekao je ministar Miljenić.

– Vojni i civilni invalidi rata ulaze u sustav zajamčene minimalne naknade. Osnivaju se centri za sveobuhvatnu skrb – kazao je ministar branitelja Predrag Matić o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Na Vladi se čulo i kako je u 2012. godini u slobodnim zonama bio zaposlen 7931 radnik, ukupni prihodi iznose 5,7 milijardi kuna, a 72 posto prihoda ostvaruju izvozom.  

Ministar Grčić kazao je da Hrvatska za program Unije ove godine uplaćuje 50 posto cjelokupnog iznosa zato što smo u EU ušli sredinom 2013. godine.

Filipinima pomoć 380 tisuća kuna, Bugarskoj 30 tisuća eura

Vlada je odlučila da se Filipinima nakon razornog tajfuna pomogne sa 380 tisuća kuna, a Bugarskoj pomažemo sa 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

– Pružanje humanitarne pomoći Bugarskoj vezano je za broj sirijskih izbjeglica koji se našao u Bugarskoj. Razlog je podrška Bugarskoj u teškoj situaciji i sa stajališta solidarnosti na razini naše regije – kazala je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i dodala kako ćemo pomoći sa 30 tisuća eura za zbrinjavanje 4500 sirijskih izbjeglica.

– Riječ je o pomoći stradalima na Filipinima od tajfuna. Pogođeno je izravno 450 tisuća ljudi, 1790 evakuacijskih centara je otvoreno. Hrvatska bi pružila pomoć od 380 tisuća kuna. Ovdje imamo i dodatni razlog zbog gospodarske suradnje koju imamo s Filipinima – kazala je Pusić.

"Odlično"

Pomoćnik ministra Lalovac kazao je da Vlada mora odlučiti o odobravanju državnom izbornom povjerenstvu 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma 1. prosinca. – Tko je za? – pitao je premijer Milanović i, nakon što je izglasano, rekao je "odlično".

Predstavljajući peto izvješće o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, ministar uprave Arsen Bauk osvrnuo se i na postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. – Četvrto izvješće prihvaćeno je u prosincu 2009. godine. Između ostalog, u njemu je bio i prikaz općina i gradova u kojima je ravnopravna službena uporaba manjinskog jezika i pisma, uvedena ili djelomično uređena statutom jedinice. U tom se dijelu Vlada 2009. godine pohvalila Vijeću Europe kako je Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo novi statut kojim je uredilo slobodnu uporabu srpskog jezika te ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji i službenim poslovima grada Vukovara – rekao je Bauk i dodao "čisto da se podsjetimo". – Mislite da će to netko čuti? Od onih koji bi trebali čuti. Nadam se, nadam se – rekao je premijer Milanović.

Vlada je na sjednici dala i suglasnost za izvanredno zaduživanje za 1,74 milijarde dolara koje smo već obavili ovaj tjedan izdajući desetogodišnje obveznice. – Iskoristili smo povoljan trenutak. Novac je isključivo za vraćanje starih obveza. Na početku sljedeće godine stiže nam na naplatu 1,15 milijardi eura duga i podmirit ćemo ih ovim zaduženjem – rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

>>'I Picula detektirao da Vlada ne zna i ne radi svoj posao'

>>Otvorit će se 370.000 radnih mjesta... do 2050.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

LE
leurdovac
10:25 21.11.2013.

Nadanov planinarski dom dajte Hrvatskom planinarskom savezu.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
10:36 21.11.2013.

Slažem se!!! Svi oni koji su jamili kroz ZAMP i ZG Holding, neka im se oduzme imovina.

GS
gogy.sveznadar
10:55 21.11.2013.

Nerazumijem-kad je za izbor EU parlamentaraca potroseno 78 milijona kuna jer g.Milanovic nije zelio da se izbori spoje sa lokalnim izborima tad je to bilo ok,a ovo sad nevalja. A i cemu se zamarati ovom vladom-pa ionako su nam naglasili da pod njihovom cizmom bit ce bolje 2050 godine.