Današnji Večernji

Za predujmove novih ovrha u 7 mjeseci plaćeno 80 milijuna kuna

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Dražen Bošnjaković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa
Foto: Vecernji.hr
Naslovnica
16.09.2019.
u 00:05
Treba biti forenzički stručnjak kako bi se utvrdilo koliko je preklapanja između blokiranih, odblokiranih, bankrotiranih i – ponovo blokiranih
Pogledaj originalni članak

Samo predujmovi za nove ovrhe koje je od vjerovnika naplatila Fina u sedam mjeseci iznose gotovo 80 milijuna kuna! Taj je iznos uplaćen od 1. siječnja do 31. srpnja, u skladu s izmjenama Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, a kod ovrhovoditelja koji su se uspjeli naplatiti, prebacuje se na teret dužnika. S obzirom na to da su izmjene zakona stupile na snagu još prošlog ljeta, cifra je jamačno puno veća, no iz Fine smo dobili podatak samo za ovu godinu, iako smo tražili ukupan iznos predujmova. Izmjenom ovog zakona, u sklopu „vatrogasnih mjera“ za spašavanje blokiranih, odblokirano je ukupno 71.682 građana i privremeno su stopirane ovrhe u ukupnoj vrijednosti od 50-ak milijardi kuna, od čega 30-ak milijardi glavnice, dok su ostalo kamate.

Poplava sudskih postupaka

Vjerovnici su procijenili da ponovno vrijedi pokrenuti ovrhu nad 6725 odblokiranih koji duguju 373 milijuna kuna, od čega 244 milijuna glavnice i oko 130 milijuna kamata. Po njihovim je računima očito bilo nekog priljeva. Na kraju kolovoza u blokadi je bilo više od 251 tisuća građana, s dugom od 23,4 milijarde kuna, od čega glavnica iznosi 16,8 milijardi, a kamate 6,6 milijardi kuna.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem Večernjem listu!

Neke od tema koje donosimo:

- Županima raste politička moć

- Miroslav Lajčak: Ako želimo sačuvati BiH, jedan narod ne može biti izbačen iz igre

- Nestašica krumpira svuda u Europi, a podbacio i češnjak

- Nakon napada na Aramco, barel nafte skuplji 10 dolara

- Vukovarskom tramvajem skroz do Trešnjevačkog trga

Foto: Vecernji.hr
Naslovnica

 

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MO
moškov
05:23 16.09.2019.

glavnicu duga vratiti na rate prema mogucnostima a ostalo je lihva drzavnih i inih organa...

ST
stefj
00:54 16.09.2019.

Eh, svi ti problemi s blokiranima drastično su se povećali kada je država na silu gurnula FINA-u u cijeli proces. Prije toga je sve bilo puno jednostavnije i brže...

VR
Vrac666
07:18 16.09.2019.

Pojam blokirani građanin ne postoji nigdje na svijetu ali nigdje