Treba ograničiti rentu

Za porast cijena stanovanja u Hrvatskoj krive su državne subvencije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
zgrade
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
zgrade
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.09.2014., Zagreb - Krizanje Klaiceve ulice Meduliceve ulice i Prilaza Gjure Dezelica, zgrade kojima ce obnoviti fasadu Photo:
23.02.2022.
u 14:03
Ivan Žilić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upozorio je da su cijene nekretnina u Zagrebu narasle za više od 50 posto u zadnjih pet godina. Radi se o disbalansu koji ne proizlazi iz veće potrebe za stanovanjem, već iz investicijskog i turističkog aspekta tržišta nekretnina
Pogledaj originalni članak

Iako je još prije pet godina uvedeno javnofinancijsko subvencioniranje koje danas pokriva trećinu novih stambenih kredita, najviše od toga korist imaju banke, agencije za trgovinu nekretninama i građevinski poduzetnici. S druge pak strane, građani koji ne koriste subvencije izloženi su umjetno poticanom tržištu koje iskazuje sve više cijene. Europski odbor za sistemske rizike, Hrvatska narodna banka, sindikati, političke stranke i analitičari s različitih pozicija, svi oni slažu se da hrvatskom tržištu nekretnina prijeti slom, a negativne posljedice osjetit će šira nacionalna ekonomija, prenosi DW.

Ograničavanje rente

Ivan Žilić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upozorio je da su cijene nekretnina u Zagrebu, prema izračunu Državnog zavoda za statistiku, narasle za više od 50 posto u zadnjih pet godina. Radi se, smatra on, o disbalansu koji ne proizlazi iz veće potrebe za stanovanjem, već iz špekulativnog, investicijskog i turističkog aspekta tržišta nekretnina. Stoga bi stambene politike trebale biti usmjerene da nekretninama u Hrvatskoj vrate stambeni karakter.

To bi, napomenuo je, zahtijevalo regulaciju i ograničavanje srži hrvatske ekonomije – rente.

 - Hrvatska ima neobično blagonaklon tretman privatnog iznajmljivanja i često se mogu čuti opravdane kritike kako se više oporezuje rad no imovina. Upravo radi rentijerskog svjetonazora koji je pretočen u poreznu politiku pati tržište nekretnina, time i stanovanje. Stoga će reguliranje najma ili uvođenje poreza na nekretnine ovdje uvijek biti politički nepopularno - naglasio je Žilić.

Javna stambena politika je zapuštena

Iva Marčetić, arhitektica iz zagrebačke nevladine udruge Pravo na grad upozorava da je Hrvatskoj potreban konceptualni zaokret u stambenoj politici. 

 - Mi usmjeravamo ozbiljna javna sredstva u pojedinačne kupnje nekretnina i samim time definiramo okvire stambene politike unutar tržišta nekretnina i individualnog rješavanja stambenog pitanja - osvrnula se Marčetić.

Objasnila je da takve politike nemaju pozitivan utjecaj na priuštivost stanovanja, a ponekad i izazivaju poremećaje na tržištu koji idu u prilog prodavačima, umjesto kupcima stanova. Stoga se, smatra arhitektica, o stambenoj politici treba razmišljati kao o kolektivnom, a ne individualnom pitanju gdje će se javne stambene jedinice davati u dugoročni i povoljni najam, a ne prodavati.

Također, pojasnila je, na lokalnoj razini nužno je razviti politike raspolaganja javnim urbanim zemljištem tako da ono služi kao zalog za izgradnju jeftinijih stambenih kvadrata i razvoj inovativnih praksi stambenih ulaganja poput stambenih zadruga. Prije svega, ključnim smatra zakonodavno reguliranje najamnih stambenih odnosa. 

Postoje alternative

Ivan Žilić i Davor Kunovac prošle su godine ustvrdili da program subvencioniranja podrazumijeva izrazito problematičan prekratki rok za stambenu transakciju, što izaziva poremećaje na tržištu, piše DW. 

- Iako subvencije nisu glavni uzrok rasta cijena stanovanja, na kraju je program subvencioniranja uzrokovao upravo suprotno onome čemu je namijenjen – stanovanje je postalo skuplje - upozorio je Žilić.

Objasnio je da subvencionirana kućanstva nemaju preveliku korist od subvencije dok je kućanstvima koja nisu dobila sada potencijalna kupnja znatno skuplja. Veliki problem predstavlja i neselektivnost pri dodjeli, jer su i vrlo imućna kućanstva mogla dobiti javnu subvenciju, a to svakako nije svojstveno socijalnim mjerama.

Ipak, potvrdio je, alternative postoje.

- Od jačeg reguliranja tržišta najma, izgradnje javnih stanova, do uvođenja poreza na nekretnine - naglasio je Žilić.

VIDEO Tomašević: Žičara je udobna, ugodna i tiha. Totalno se čovjek opusti u njoj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.