Prava zatvorenika

Za bolesne zatvorenike nema listi čekanja, sve se rješava za dan

Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
'31.10.2011., Zagreb, - Izlazak bivseg premijera Ive Sanadera iz KBC Rebro. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'21.09.2010., Opcinski sud, Karlovac - Pocelo sudenje Fikretu Abdicu, bosanskohercegovackom politicaru i poduzetniku, u RH 2002. osudjenom na 20 godina zatvora zbog ratnih zlocina. Abdic je doveden iz
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
'10.12.2010., Zagreb - Tomislav Mercep priveden na saslusanje u zupanijski sud zbog sumnje da je pocinio ratni zlocin. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'26.11.2009.,Zagreb , Hrvatska - Na zagrebackom Zupanijskom sudu pocelo je novo sudenje Vladimiru Zagorcu zbog nezakonite obnove vikendice bivseg potpredsjednika zagrebacke Gradske skupstine Antuna Sp
20.11.2011.
u 14:00
Za odlazak privatnom liječniku čije usluge sami financiraju zatvorenici pravosudnim policajcima plaćaju i dnevnice, oko 50 kuna po satu.
Pogledaj originalni članak

Kad im liječnik zakaže pregled, oni na red dolaze točno u dogovoreno vrijeme. Nema čekanja. U ambulante ih primaju prije no što bi ih primili da nisu došli u pratnji pravosudne policije. Iako se javnosti diže kosa na glavi kad pročitaju ili čuju da je neki zatvorenik "kapitalac" opet bio kod liječnika "na naš trošak", pravo na zdravstvenu zaštitu toj je kategoriji ljudi zajamčeno zakonom. Ne dobiju li liječnika, pišu predstavke, štrajkaju glađu, nezadovoljni su ... Većina ima valjano zdravstveno osiguranje, neki (poput Hrvoja Petrača) i dopunsko, a neki imaju dublji džep pa si mogu priuštiti odlazak privatniku.

Sam plaća sve troškove

Eto, Vladimir Zagorec prije desetak dana bio je na operaciji čeljusti u privatnoj stomatološkoj poliklinici u zagrebačkoj Ulici Vladimira Preloga. Trošak operativnog zahvata, ali i pravosudnih policajaca koji su mu bili u pratnji, sam je platio. Satnica pravosudnog policajca stoji oko 50 kuna, naplaćuje se još i osam kuna po prijeđenom kilometru te 50 kuna po satu čekanja službenog vozila. Kako je Zagorec zbog sigurnosnih razloga smješten na sigurnijem, ženskom odjelu u Remetincu, prije no što kroči u ordinaciju, teren uokolo temeljito provjerava i "obična" policija.

Njegov sustanar sa ženskog odjela Remetinca, bivši premijer Ivo Sanader, imao je, moglo bi se reći, sreće s liječnicima. Da je nekad najmoćniji čovjek u državi sada na slobodi, a ne u istražnom zatvoru, na specijalističke preglede poput CT-a, magnetne rezonance te ultrazvuka abdomena čekao bi, primjerice, najmanje 44 dana, koliko se čeka za CT, ili pola godine, koliko se čeka za ultrazvuk abdomena. Ovako, umjesto da mjesecima čeka termin za magnetnu rezonancu – a tu pretragu obični smrtnici čekaju i po godinu dana – bivši je premijer sve spomenute pretrage obavio u jednom danu. Ultrazvuk abdomena obavljen mu je u BOLS-u (što ide na trošak sustava jer zatvorska bolnica nema ugovor s HZZ-om), dok su mu preostale dvije pretrage rađene u privatnoj klinici Medikol koja ima ugovor s HZZO-om pa su ti pregledi išli na teret osiguranja.

Sanader je, inače, zbog svojih zdravstvenih problema posljednjih mjeseci iz Remetinca izvođen tridesetak puta, a posebna zbrka oko njegova zdravlja nastala je potkraj listopada jer se ispostavilo da ima zakazanu koronografiju na isti dan i sat kada mu je trebalo početi suđenje u slučaju Hypo. Poslije je to u javnosti protumačeno kao manevar obrane za odgodom suđenja, no Sanader je na kraju ipak prevezen u KBC Rebro. To je, naime, bolnica pod koju potpada zatvor u Remetincu, a bivši je premijer u njoj boravio nekoliko dana. Zlobnici bi rekli, prespavao je koju noć izvan zatvora, tek da ne zaboravi kako izgleda sloboda, makar ograničena. I onda je ponovno vraćen iza rešetaka Remetinca.

Tomislav Merčep, ratni savjetnik ministra policije, također je jedan od onih koji je pomoć zbog zdravstvenih problema potražio izvan zatvorskog sustava. Točnije, u toplicama, u kojima se nalazi već mjesecima jer njegova obrana smatra da zbog moždanog udara koji je preživio u toplicama ima bolju skrb no u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Uhićen je lani u prosincu pod optužbom za ratni zločin počinjen 1991., a tereti ga se da je odgovoran za nestanak ili ubojstvo 43 civila sa šireg područja Pakraca, Zagreba i Kutine. S obzirom na to da se zbog preživjelog moždanog udara teško kreće, odmah nakon uhićenja Merčep nije odvezen u pritvor, već u BOLS, u kojem je bio sve vrijeme istrage. Pred kraj istrage, a s obzirom na činjenicu da mu je pritvor produljen, premješten je u Krapinske toplice. U odluci istražnog suca koji je o tome odlučivao prevagnulo je upravo to što Merčep svoj boravak u Krapinskim toplicama sam financira. Ondje čeka i početak suđenja, a hoće li zbog svog teškog zdravstvenog stanja za njega biti sposoban, znati će se nakon što bude gotovo medicinsko vještačenje koje je nad njim određeno.

Terapija u toplicama

I Hrvoje Petrač bio je na liječenju u toplicama. Ali, na trošak HZZO-a. Za 21 dan njegova boravka na fizikalnoj terapiji u Varaždinskim toplicama Uprava za zatvorski sustav trebala je platiti četiri tisuće kuna, koliko stoji doplata za jednokrevetnu sobu.

Iako je Petračevu odlasku na fizikalnu terapiju javnost prigovorila, on je imao valjanu liječničku uputnicu, a zbrajanjem troškova ispalo je da je boravak najjeftinija opcija za zatvorski sustav. Jer fizikalnu terapiju prepisao mu je liječnik i u tom slučaju odvoženje i dovoženje na tretman pada na teret sustava.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

SP
Spectator
14:30 20.11.2011.

Kada sami plaćaju privatnog liječnika, OK. Ako idu na pregled/liječenje preko HZZO-a neka se stave na listu čekanja kao svi drugi pacijenti. To nije uskraćivanje zdravstvene zaštite, nego ravnopravnost !! Svi čekamo, pa neka čekaju i oni. Interesantno, koji je to zakon, koji im daje prioritet ? Pravo na zdravstvenu zaštitu, u redu, ali pod istim uvjetima kao za sve ostale građane RH !! Ili, da se strpamo u zatvor, kako bismo ranije došli na CT, magnetsku rezonanciju etc. ?? Lakrdija !

KR
kresimirn
14:50 20.11.2011.

@Spectator sto ti pricas....u britaniji je najnormalnije da beskucnici razbiju staklo, i nista ne ukradu, samo da ih stave u zatvor na toplo, sa toplim obrocima....

DO
doktorica
14:12 20.11.2011.

I Hrvoje Petrač bio je na liječenju u toplicama. Ali, na trošak HZZO-a. Za 21 dan njegova boravka na fizikalnoj terapiji u Varaždinskim toplicama Uprava za zatvorski sustav trebala je platiti četiri tisuće kuna, koliko stoji doplata za jednokrevetnu sobu.....dok \"obični\" pacijenti ne mogu dobiti toplice ni jedamput u 30g!