ZNANSTVENICI KAŽU

Vulkanski pepeo iznad Europe mogao bi vladati desetljećima

Foto: Reuters
Vulkanski pepeo iznad Europe mogao bi vladati desetljećima
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Zorana Bajt
19.05.2010.
u 17:19
Erupcija islandskog vulkana koja je proteklih mjesec dana zagorčavala život milijunima putnika u zračnom prometu možda je početak vulkanskih aktivnosti koje bi idućih nekoliko desetljeća mogle otežavati život na europskom kontinentu.
Pogledaj originalni članak

Britanski su znanstvenici rekonstruirali vremenski slijed 205 erupcija na Islandu u posljednjih 1100 godina i zaključili da se one događaju u vremenski pravilnim ciklusima – desetljeća mirovanja i desetljeća aktivnosti. Osim vulkana Eyjafjallajokulla, još bi najmanje tri velika islandska vulkana uskoro mogla erumpirati, izjavio je za The Times Thor Thordarson, vulkanolog sa Sveučilišta Edinburgh.

– Učestalost erupcija islandskih vulkana povećava se i smanjuje u ciklusima koji traju oko 140 godina. Potkraj 20. stoljeća bili smo u mirnom razdoblju, a sada bi moglo nastupiti razdoblje učestalih erupcija islandskih vulkana – smatra Thor Thordarson. Njegova zapažanja poklapaju se s najnovijim upozorenjima da bi erupcija Eyjafjallajokulla mogla potrajati nekoliko godina. Geolozi upozoravaju na vulkan Katla, udaljen 24 kilometra istočno od Eyjafjallajokulla. Tri vulkana na koje je upozorio Thordarson su Grimsvotn, Hekla i Askja. Svi su veći od vulkana Eyjafjallajokull i svi su u prošlosti erumpirali s katastrofalnim posljedicama.

Hekla je erumpirao 20 puta od 874. godine, izbacivši oko osam kubika lave. Zadnja, manja erupcija bila je 2000., a geolozi su zabilježili da se na njegovu vrhu topi snijeg, što je možda predznak nove erupcije.

Grimsvotn, drugi visoko aktivan vulkan, leži ispod velikog ledenjaka Vatnajokull. Erumpirao je 1996. pa se otopio veći dio ledenjaka i prouzročio veliku poplavu. Inače, avioprijevoznici će ubuduće biti više uključeni u proces odlučivanja o letovima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.