NAJVEĆA ERUPCIJA U 40 GODINA

Vulkan na karipskom otoku eruptirao, hitno su evakuirane tisuće stanovnika

Foto: Twitter screenshot
Vulkan na karipskom otoku eruptirao, hitno su evakuirane tisuće stanovnika
10.04.2021.
u 08:03
"Pepeo pada i na susjedna mjesta Chateaubelair i Petite-Bordel, a pao je i na opservatorij", tvitao je centar za seizmička istraživanja sveučilišta West Indies u Trinidadu i Tobagu
Pogledaj originalni članak

Vulkan na karipskom otoku Svetom Vincentu erumpirao je u petak, prvi put u četrdeset godina zbog čega su hitno evakuirane tisuće stanovnika Malih Antila.

"Znanstvenici opservatorija Belmont su potvrdili eksplozivnu erupciju vulkana Soufriere u 8,40 po lokalnom vremenu (12,40 po srednjoeuropskom). Stupovi dima se uzdižu 8 km u visinu", priopćila je služba za upravljanje hitnim situacijama vlade Svetog Vincenta i Grenadina. 

"Sve osobe u crvenoj zoni vulkanske opasnosti trebaju se hitno evakuirati", navodi se u priopćenju nacionalne službe otoka s više od 100.000 stanovnika. 

"Pepeo pada i na susjedna mjesta Chateaubelair i Petite-Bordel, a pao je i na opservatorij", tvitao je centar za seizmička istraživanja sveučilišta West Indies u Trinidadu i Tobagu, drugom antilsomi arhipelagu.

"Nakon jedne eksplozivne erupcije, očekuju se i naknadne", naveo je šef centra na konferenciji za novinare i upozorio da bi "eksplozivna erupcija mogla potrajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana". 

Vulkan Soufrière nije erupmirao od 1979. Najveća i najrazornija erupcija je zabilježena 1902. kada je poginulo više od 1000 ljudi. 

U četvrtak je evakuirano više tisuća ljudi, a oko 16.000 ih živi u "crvenoj" najizloženijoj zoni.  Prebačeni su na kruzere i na sigurnije dijelove otoka. Više od 2300 ljudi se sklonilo u 62 skloništa, dok ih ministarstvo zdravstva ih cijepi protiv covida-19.

Većina Malih Antila dio su dugačkog vulkanskog lanca u istočnom Karipskom moru.

Lokalni mediji prenose da je zabilježena pojačana seizmička aktivnost i vulkana Mount Pelee na otoku Martiniqueu, sjeverno od Sv.Vincenta.

Primorsko-goranska županija ide u strogu karantenu: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole prelaze na online nastavu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.