IZJAVE BEZ DOKAZA

Picula odgovara Brnabićki koja ga je optužila da raspiruje nerede po Srbiji!

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Međuparlamentarna konferencija o sigurnosnoj i obrambenoj politici u hotelu Westin
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Sastanka predsjedajuće Trojke i Europskog parlamenta - Vjerodostojna europska perspektiva država zapadnog balkana
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Sastanka predsjedajuće Trojke i Europskog parlamenta - Vjerodostojna europska perspektiva država zapadnog balkana
09.07.2020.
u 17:42
- Razočarale su me bez ikakvih dokaza i temelja jučer izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dvije kolegice iz EP i Vijeća Europe potpirujem nerede u toj zemlji - poručio je Picula
Pogledaj originalni članak

Rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi su među glavnim preprekama napretku Srbije na putu u Europsku uniju, poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, komentirajući aktualnu krizu u Srbiji.

- Prizori policijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda su šokantni. Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom kao i najave novog policijskog sata nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa. Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovito izvještavaju i o razmjerima pandemije COVID-19. Razočarale su me bez ikakvih dokaza i temelja jučer izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dvije kolegice iz EP i Vijeća Europe potpirujem nerede u toj zemlji - kazao je Picula ističući da je to rezultat nastavka represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji.

U tom kontekstu Picula je podsjetio i na neslaganje nekolicine zemalja članica EU da Srbija nastavi otvarati pregovaračka poglavlja upravo zbog takve represivne politike prema medijima.

- Ovakva retorika ujedno podsjeća na Vučićevo umanjivanje važnosti EU materijalne i financijske pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije - dodao je Picula.

Pozvao je vodstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

- Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije politike i vrijednosti su u direktnoj suprotnosti sa zajedničkim europskim vrijednostima - zaključio je Picula.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar rubinet
rubinet
18:24 09.07.2020.

Picula, premda nisam tvoj glasač, čestitam na brzoj reakciji.

LI
Lionking
18:27 09.07.2020.

Slažem se sa rubinet, podržavam ovo sto je Picula rekao, takodjer nisam njegov vlasac, ali ima on dosta dobrih za reci o "regionu"

DU
Deleted user
18:57 09.07.2020.

A na drugoj televiziju u SRB kazu da su to proruski i desnicarski elementi...shizofrenija