KOMENTIRAO I RUDNIKE LITIJA

Vučić: Srbija je zemlja s najvećom stopom rasta u cijeloj Europi posljednje dvije godine

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Aleksandar Vučić
Foto: B.P./ATAImages/PIXSELL
Beograd: Aleksandar Vučić obišao prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme
Foto: B.P./ATAImages/PIXSELL
Beograd: Aleksandar Vučić obišao prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme
01.12.2021.
u 19:38
Želim vas obavijestiti da smo u trećem kvartalu postigli 7,7 posto rasta - kazao je
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas u 18 sati javnosti i medijima na konferenciji na kojoj se osvrnuo na aktualne teme. 

- Danas sam razgovarao sa potpredsjednikom EK oko nekoliko važnih stvari za napredak Srbije. To se tiče upravljanja sirovinama i zajedničkog projekta na kojem bi Srbija trebala raditi s EU - kazao je uvodno Vučić. 

- Želim vas obavijestiti da smo u trećem kvartalu postigli 7,7 posto rasta. Sada smo sigurni da će stopa rasta biti preko 7,5 posto na razini cijele godine, što znači, ne računajući Irsku, da je Srbija zemlja s najvećom stopom rasta u cijeloj Europi 2020. i 2021. godine - kazao je te dodao kako je ponosan, prenosi Pink.rs.

Naveo je kako to ne znači da su jači od, primjerice, Njemačke, no da se približavaju državama za kojima su znatno zaostajali.

Rio Tinto i litij

Proteklog su vikenda u Srbiji održani prosvjedi zbog rudarske tvrtke Rio Tinto i otvaranja rudnika litija. Govoreći o toj temi, Vučić je na konferenciji za medije pokazao niz dokumenata vezanih uz geološka istraživanja te naglasio jedan dokument usvojen u veljači 2021. godine. 

- Njime se odobrava ispitivanje bora i litija u Jadru. U to vrijeme na vlasti su bili Đilas, Tadić, Jeremić, Zelenović i svi oni koji nam drže prodike. To je jedini dokument koji dozvoljava bušenje i kopanje na području Srbije - kaže.

Pokazao je i dokument od 70 stranica koji je usvojen 2012. godine, za vrijeme prošle vlade, a u njemu stoji da je litij glavni dio strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine.

- Srbija ima velika ležišta jadarita na području nekoliko naseljenih mjesta, a jedan od 26 minerala u sastavu jadarita je litij. Neophodan je u proizvodnji litijevih baterija. U svijetu je počela utrka za nalazištima litija, a prednjači Kina. Rio Tinto je uložio 350 milijuna od 2004. godine. Trenutno nemamo novih aktivnosti osim onih odobrenih i započetih 2012. godine. Na studiju o procjeni utjecaja na okoliš čekat ćemo još barem godinu, dvije - rekao je Vučić.

Tvrtka Rio Tinto, kaže, posjeduje tek 30 posto zemljišta u odnosu na zemljište obuhvaćeno istraživanjem.

- Zanimljivo je da su neki od prosvjednih kolovođa uzeli novac. Prodali su zemlju i išli na prosvjed - kazao je te najavio posjetu mjestima koja će biti "pogođena". 

- Želim razgovarati s ljudima, odgovoriti na svako njihovo pitanje. Neću razgovarati s političarima i lokalnim čelnicima, nego s ljudima ovih deset sela koja bi trebala biti “pogođena”. Želim razgovarati, vidjeti što očekuju, pa ću im reći koje su potrebe države i što mislim da je najbolje za njih. Moj posao je izdržati od rajčice do sjekire - kaže.  

Predstavio je pregled europskih resursa litija i proizvodnje baterija, istaknuvši kako se za to tržište vodi velika borba. 

- U cijelom svijetu se vodi velika borba za litij. Nevjerojatna borba za jednu od strateških sirovina u suvremenom svijetu. Srbija to ima, a hoće li će to iskoristiti je druga stvar - navodi. 

- Kod mene se ništa nije promijenilo, i dalje mislim da je litij koristan za narod i Srbiju. Da se slučajno predomislim, rekao bih. Rekao bih da nisam za litij kada bi studija utjecaja na okoliš navela da bi ekologija bila ugrožena - rekao je Vučić.

VIDEO Koje su najsigurnije zemlje za putovanje u svijetu? Pogledajte kako na ljestvici stoji Hrvatska

RASPRAVA U SABORU

VIDEO Grmoja: Neizbježan je vaš odlazak; Plenković: Neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade

Prihodi od poreza trebali bi dosegnuti 87,9 milijardi kuna i biti gotovo sedam posto viši nego u ovoj godini, a od doprinosa se očekuje oko 26 milijardi kuna ili pet posto više. Ukupni rashodi financirani iz svih izvora financiranja planirani su u iznosu od 173,8 milijardi kuna, što je povećanje od 500 milijuna kuna u donosu na rebalansirani proračun za ovu godinu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Matteo1200
Matteo1200
23:45 01.12.2021.

Opet , nisam ni pročitao jer me kao i veliku većinu građana RH NE ZANIMA šta kaže ovoj lik iako nam portali poput VL-a uporno i to svaki j. dan nameću vijesti iz smrdije

LE
Lezerni
02:13 02.12.2021.

Pa kad vam je rast vec toliki, kako vam je onda placa na nivou socijalne pomoci u HR?

Avatar Foton
Foton
03:08 02.12.2021.

Imas 10 dinara, dobijes jos 10, porastao si 10 %. Imas 1000 dinara, dobijes jos 10, porastao si 1 %. srpska situacija.