Obućari

Vrijedni radnici i uporan rad jamče opstanak obućarske proizvodnje

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Vrijedni radnici i uporan rad jamče opstanak obućarske proizvodnje
07.06.2010.
u 17:15
Tvrtka iz Slanja izveze na godinu u Austriju, Sloveniju i Italiju oko 153.000 gornjišta i 25.000 pari različite obuće
Pogledaj originalni članak

Iako tekstilna i obućarska industrija u posljednje vrijeme ne stoje baš najbolje, male tvrtke ipak su uspjele pronaći svoje mjesto na tržištu. Među njima je i obiteljska tvrtka Solo iz Slanja, koja proizvodi obuću za strano tržište. Rade za dugogodišnje partnere u Austriji, Sloveniji i Italiji.

– Proizvodimo žensku obuću, ima nešto i muške, pravimo i sportsku, odnosno skijašku obuću, to nam je novi program – kaže direktorica tvrtke Marija Kežman. Bivša radnica Peka obućarsku proizvodnju počela je razvijati 1983. godine u kućnoj radinosti, a danas zapošljava šezdesetak radnika, koji rade u pogonu od 600 četvornih metara.

- Kao i svima u našoj branši, i nama je teško u ovo krizno vrijeme, osobito zbog tečaja, no upornim radom i uz pomoć vrijednih i stručnih radnika nekako se uspijevamo održati na tržištu - kaže Marija Kežman, čija djeca također rade u tvrtki.

Potrebu za radnicima imaju stalno, pa ih tako traže i sada, jer im se smiješi – velik posao. U prosjeku je plaća u tvrtki oko 3000 kuna neto, a stižu na vrijeme. Solo, inače, godišnje izveze oko 153.000 gornjišta i 25.000 pari obuće.

- Tjedno napravimo otprilike 3500 pari obuće, ovisno o artiklu. Teško je jer artikala ima mnogo, mnogo je noviteta i moramo stalno biti u toku, no poslom smo zadovoljni – kaže majstorica Mirica Hajduk, koja kod Kežmanovih radi već 18 godina.

Tvrtka je razvila i vlastiti proizvod, pojas za motoriste za zaštitu kralježnice i vitalnih organa od vjetra i udaraca. Za zaštitni pojas guardian prije pet godina dodijeljena je i srebrna medalja za inovaciju na 54. svjetskoj izložbi inovacija, istraživanja i novih tehnologija – Eureka u Bruxellesu.

- Pojas je potpuno hrvatski proizvod, a izrađuje se ručno. Ni jedna vrsta materijala korištena u izradi svih modela pojasa nije kancerogena niti iritira kožu – ističe Marija Kežman.

Pojas je konstruiran tako da ima pomične i nepomične dijelove koji mu omogućuju čvrstoću u predjelu kralježnice, a potrebnu pokretljivost ostalih dijelova štitnika pojasa.

Štiti lumbalni dio kralježnice i vitalne organe od posljedice strujanja zraka za vožnje moticikla, a štiti i od ozljeda dogodi li se prometna nesreća. Može se nabaviti u trgovinama motorističkom opremom, ali i izravno u pogonu tvrtke Solo, u Ulici braće Radića u Slanju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.