Vrhovni sud potvrdio je presudu Đuri Oreškoviću

Vrhovni sud potvrdio kaznu od 32 godine zatvora za Đuru Oreškovića

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vrhovni sud potvrdio kaznu od 32 godine zatvora za Đuru Oreškovića
24.01.2010.
u 19:52
Iako je imao tri promila alkohola u krvi, optuženi je bio smanjeno ubrojiv i nema govora o “obmanama osjetila i bolesnim doživljajima realiteta”.
Pogledaj originalni članak

ZAGREB – Vrhovni je sud 24. svibnja 2008. potvrdio e drugostupanjsku presudu Đuri Oreškoviću (61), na Trešnjevci znanog kao Jura, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu od 32 godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva, pokušaja ubojstva, opće opasne radnje i nedopuštenog držanja oružja.

Godina zatvora po hicu

Izrečena mu je i mjera obvezatnog liječenja od alkohola u trajanju od pet godina.Orešković je 15. listopada 2007. u parku pred Domom za starije i nemoćne na Trešnjevci hicima iz kalašnjikova izrešetao svoje znance Miroslava Domitrovića (62) i Renea Nemanića (53) te ranio Pavla Ljubića (57), a pucao je i po parku u kojem su bili i roditelji s djecom.

Specijalci su ga uhitili u njegovu stanu. Krvavom pohodu prethodila je prepirka nakon koje je Orešković otišao kući po kalašnjikov te je ispalio 32 hica. Teško ranjeni Ljubić uspio mu je pobjeći. Orešković se branio da je bio isprovociran te da Ljubića nije htio ubiti. Inače, već je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva oca sedmero djece Rudolfa Grđana (41) 1996. godine kod kafića As.

Orešković se žalio da zbog visokog stupnja alkoholiziranosti nije mogao upravljati svojim postupcima, tj. da je bio neubrojiv, te je osporavao utvrđenje Županijskog suda u Zagrebu da je pucanjem iz automatske puške doveo u opasnost živote djece i drugih osoba jer, kako je tvrdio, u okolini nije bilo nikoga, pogotovo ne djece, jer je već bio 21 sat.

Agresivan, ali ne bolestan

Međutim, sudska je vještakinja ustanovila da je Orešković bio smanjeno ubrojiv, orijentiran u vremenu i prostoru te da se svega sjećao tako da nema govora o psihotičnim ispadima “uvjetovanim nekim obmanama osjetila ili sumanutim bolesnim doživljajima realiteta”.

Vještakinja je kazala da je njegovo postupanje za kritičnog događaja bilo agresivno i neprimjereno, ali ne bolesno u psihijatrijskom smislu. Inače, imao je tri promila alkohola u krvi, ali nije bio neubrojiv. Kad je riječ o djeci, vlasnici automobila i svjedoci govorili su da ih je bilo u parku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Glina74
Glina74
10:24 25.01.2010.

nešto mi nije tu jasno ,otišao kuči po KALAŠNJIKOV i ubio, osuđivan za ubistvo 7 godina i ima KALAŠNJIKOV kod kuće, njegov izgovor izazvali su me ,bio sam pijan šta on misli kada ga netko samo krivo pogleda moramo ga ubiti i to sve če biti plus za njega jer nije bilio dijece.sada ga zatvoriti i lječiti i hraniti na naš račun .najbolje bi bilo nekoga napiti i neka njega ubije to su najmanji tročkovi.

AK
akil
10:33 25.01.2010.

S obzirom na 32.godine \"buvare\" Đuro će se vjerojatno iz nje preseliti na mirogoj kad dođe vrijeme!

Avatar Ivica6
Ivica6
20:52 24.01.2010.

Slažem se s tobom svemirče ;-) Dati im i neku sitnu plaću, koju onda treba proslijediti na račun oštećenih! Ako je nekoga ubio, tada novac dati obitelji ubijenoga! Sada kad vidim kako se ovim zatvorenim menadžerima podilazi dobijam dojam da su dogovorno otišli u zatvor, pa im nalogodavci olakšavaju taj boravak poboljšanjem uvjeta u zatvoru!