Potpredsjednici, odbori...

Vrdoljak: Dogovorili smo raspodjelu funkcija u Saboru. Dragovan: Sutra ćemo se dogovoriti

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Sabor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Sabor
13.10.2016.
u 17:00
Koliko će zastupnika brojiti klub Živog zida i što će biti sa zastupnicima iz ostalih opcija koje čine koaliciju Jedina opcija, Lukanić nije mogao odgovoriti
Pogledaj originalni članak

Predstavnici oporbenih stranaka održali su u četvrtak u Saboru niz sastanaka na kojima se razgovaralo o raspodjeli funkcija u sklopu opozicijske kvote, HNS i SDP dogovorili su da će svaka stranka dobiti po jedno mjesto potpredsjednika Sabora, no raspodjela mjesta u odborima mogla bi se pokazati problemom jer koalicija Jedina opcija inzistira na mjestu predsjednika Odbora za zaštitu okoliša, na koje računaju i u SDP-u.

"Kako smo jučer najavili, traju razgovori što se tiče podjela mjesta u opozicijskoj kvoti. Danas smo razgovarali s kolegama, sutra ćemo te razgovore nastaviti i završiti sav posao do utorka, kako smo to najavili", rekao je novinarima glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, nakon sastanka s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Detalje dogovora s HNS-om Dragovan nije želio otkriti, a kazao je kako će se više znati nakon sutrašnje sjednice Kluba SDP-a.

"Sutra ćemo se dogovoriti i definirati sve stvari i o tome vas obavijestiti. Mogu reći da su razgovori dobri, konstruktivni i naša odgovornost kao odgovorne opozicije jest da ovaj posao privedemo kraju kako bi parlament što prije profunkcionirao", kazao je Dragovan i dodao da je u ovom trenutku važnije u kojem će smjeru ići Hrvatska nego tko će sjediti na kojoj funkciji u parlamentu.

Potvrdio je kako se sastao i s predstavnicima HSS-a te kako je i s njima postignut dogovor, no u čemu se taj dogovor sastoji, nije želio otkriti ni Dragovan ni predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je, međutim, kako je sa SDP-om dogovoreno da će omjeri u oporbenoj kvoti ostati isti kao u dosadašnjem sazivu kada je HNS imao dva mjesta predsjednika odbora i jedno potpredsjednika Sabora.

Ponovio je i kako je Anka Mrak-Taritaš logičan odabir za predsjednicu Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a tko će voditi Odbor za mlade, obitelj i sport odlučit će, kaže, Klub zastupnika HNS-a, koji se sastaje poslijepodne.

"Mislim da je vrlo bitno stranci koja predstavlja liberalnu demokraciju i brani liberalne temelje slobode pojedinca da vodi odbor za obitelj, mlade i sport", kazao je.

U SDP-ovim kuloarima poslijepodne se moglo čuti kako će odbore u kvoti te stranke voditi uglavnom isti ljudi, ali i kako na čelno mjesto u Odboru za zaštitu okoliša, uz sadašnjeg predsjednika Gorana Marasa, pretendira i bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Situaciju oko tog odbora komplicira, međutim, zahtjev koji su na sastanku s Dragovanom iznijeli predstavnici koalicije Jedina opcija, koji ultimativno traže čelno mjesto upravo u tom odboru i najmanje tri potpredsjednička mjesta.

"Sastanak je danas vođen u klubu SDP-a uime sedam saborskih zastupnika koje je iznjedrila koalicija Jedina opcija. Na tom sastanku odaslane su neke ključne poruke, a to su, kao prvo, da se više saborske fotelje neće raspoređivati iza zatvorenih vrata, ispod stola i političkim odlukama, nego isključivo na temelju egzaktnih matematičkih brojki, u postotku koliko zastupnika netko čini u oporbenoj kvoti, toliko ima pravo i na odbore", rekao je novinarima glasnogovornik koalicije Jedina opcija Tihomir Lukanić.

Ustvrdio je kako su se predstavnici SDP-a na sastanku postavili kao da imaju 80, a ne 50 posto zastupnika oporbe.

"Oni su se postavili na način da s 50 posto u oporbenoj kvoti traže 80 posto predsjedničkih mjesta, što je neprihvatljivo. Nećemo dozvoliti da se ovo dijeli na politički, nego isključivo na pravedan, matematički način", rekao je Lukanić i poručio kako Jedina opcija neće odustati od zahtjeva za predsjedničkim mjestom u Odboru za okoliš.

Koliko će zastupnika brojiti klub Živog zida i što će biti sa zastupnicima iz ostalih opcija koje čine koaliciju Jedina opcija, Lukanić nije mogao odgovoriti.

"Klubovi će biti definirani sutra na konstituirajućoj sjednici, tada ćete saznati sve pojedinosti u vezi s našim klubovima", kazao je Lukanić i dodao kako koalicija za sada ima četiri zastupnika iz Živog zida, jednog iz udruge Franak te dvojicu zastupnika iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

Uime te koalicije, sa SDP-om su pregovarali Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi i Ivan Pernar, a Sinčić i Palfi u Sabor su doveli i svog četveromjesečnog sina Ksavera.

>> Hasanbegović gubi podršku, previše se gurnuo u prvi plan

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JK
ja-kan
17:27 13.10.2016.

SDP-ovci i dalje neinteligentno dopuštaju da HNS parazitira na račun SDP-a.

DU
Deleted user
17:59 13.10.2016.

Poprilično me podsjeća na onu srpsku priču o dva oka u glavi. Znamo kako je završilo.