EK se smilovala

Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove
20.01.2018.
u 14:00
Vlada zasad najavila smanjenje opće stope PDV-a, ali nova će pravila pojačati pritisak interesnih skupina za više izuzeća
Pogledaj originalni članak

Europska se komisija smilovala novim članicama EU te će i njima dopustiti da neke od roba i usluga izuzmu od plaćanja PDV-a.

Hrvatska je zbog ulaska u EU morala uvesti 5 posto PDV-a na kruh, lijekove i mlijeko koji su dotad bili izuzeti od oporezivanja. Ovaj tjedan Europska je komisija predložila nova pravila o plaćanju PDV-a koja će državama članicama dati veću fleksibilnost u određivanju stopa poreza na dodanu vrijednost i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta malih i srednjih poduzeća.

Jedno izuzeće

Nova inicijativa iz Bruxellesa poklopila se s najavom Banskih dvora da će i Hrvatska krenuti u smanjenje PDV-a, najizdašnijeg poreza koji godišnje u državni proračun donese 50-ak milijardi kuna. EU se gotovo četvrt stoljeća protivila širenju poreznih izuzeća i korištenju različitih stopa PDV-a za postizanje nekih političkih ciljeva, ali ta se čvrstoća uglavnom odnosila na nove članice EU jer su stare zadržale izuzeća. Tako danas većina zapadnih članica primjenjuje nultu stopu PDV-a na novine, knjige, lijekove na recept, dio prehrambenih namirnica, posebno dječje, socijalno stanovanje, neke higijenske potrepštine, gradnju novih stanova, zlatne kovanice i slično. Nove članice nisu mogle ići ispod 5 posto, no predložena pravila kažu da uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15% (kod nas je ona 25%) države članice će moći imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope koju je odredila država članica, zatim jedno izuzeće od PDV-a (tj. „nultu stopu”) te jednu sniženu stopu u iznosu između 0% i iznosa sniženih stopa.

Nadalje, sastavit će se novi popis proizvoda na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa kao što su oružje, alkoholna pića, igre na sreću i duhanski proizvodi. Prema tim novim pravilima, Hrvatska bi uz nultu stopu mogla imati četiri stope PDV-a za ostale proizvode pa će vjerojatno i ta nova situacija biti predmet daljnjih rasprava, ali i pokušaja različitih interesnih skupina da se njihov proizvod manje oporezuje ili pak potpuno oslobodi plaćanja PDV-a. Pravila kažu da bi se nulta stopa mogla primijeniti samo na jedno izuzeće od PDV-a, a vlade novih članica EU procijenit će hoće li to biti dnevne novine kao u većini zapadnih zemalja, lijekovi na recept, kruh ili nešto treće. Premijer Plenković i ministar financija zasad spominju samo smanjenje opće stope, no nova pravila iz Bruxellesa pojačat će pritisak da se razgovara i o međustopama.

Za male poduzetnike

Radi zaštite javnih prihoda države članice morat će osigurati da ponderirana prosječna stopa PDV-a iznosi najmanje12%, no Hrvatska je daleko iznad te najniže preporučene granice jer je naša srednja vrijednost visokih 20 posto. Danska je jedina dosljedno oporezivala sve proizvode istom stopom (25%, uz 0% za novine) te je ugrožene skupine stanovništva pomagala kroz druge mjere! Prema postojećim pravilima, države članice mogu izuzimati od PDV-a prodaju koju ostvaruju mala poduzeća ako ona ne premašuje određeni iznos godišnjeg prometa, koji se razlikuje od jedne do druge države članice, a kod nas je od ove godine 300 tisuća kuna. U budućnosti bi se zadržali nacionalni pragovi za izuzeće, ali bi se poduzećima koja posluju u više od jedne države članice omogućilo pravo na izuzeće od PDV-a na promet od 100.000 eura. Također, mala poduzeća s prometom do 2 milijuna eura imala bi pravo na mjere pojednostavnjenja bez obzira na to jesu li izuzeta od PDV-a ili ne. Povjerenik Pierre Moscovici kaže da je prijedlog novih pravila korak dalje prema uspostavi jedinstvenog europskog područja VAT-a.

– Predlažu se zajednička pravila onda kada su ona potrebna za funkcioniranje unutarnjeg tržišta te veća fleksibilnost za vlade kako bi one mogle izraziti svoje političke preferencije putem stopa PDV-a – kaže Moscovici.

Pogledajte i što će se dogoditi uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

Avatar IvanR
IvanR
14:12 20.01.2018.

Za novine 55%

Avatar kenj@c
kenj@c
14:39 20.01.2018.

Novine nebi ni badava uzeo

DU
Deleted user
14:06 20.01.2018.

Najvaznije su novine, ipak preko njih ispiru mozak narodu.